DILEME U DIFERENCIJALNOJ DIJAGNOZI PEDIJATRIJSKE MULTIPLE SKLEROZE: Dilemmas in the differential diagnosis of POMS - Drulović, Prof. Jelena; Jančić, Jasna; Nikolić, Blažo; Pekmezovic, Tatjana; Mesaroš, Šarlota (Medicinska istraživanja, 2025)
Multipla skleroza (MS) je hronična, inflamatorna i neurodegenerativna bolest centralnog nervnog sistema (CNS). Obično se javlja u ranom ili srednjem odraslom dobu, a MS sa pedijatrijskim početkom (POMS), definisan prvim napadom MS koji se javlja pre 18 godina, je manje čest. Aktuelni podaci iz Danskog registra multiple skleroze pokazuju da je skoro 3% imalo početak pre 18 godina. U poređenju sa MS kod odraslih, pacijenti sa POMS-om obično imaju aktivniji tok bolesti, što dovodi do češćih relapsa, ali sporijeg dugoročnog pogoršanja onesposobljenosti. Kod POMS, dijagnostičke dileme mogu uključivati razlikovanje MS od akutnog diseminovanog encefalomijelitisa (ADEM) i bolesti povezane sa antitelom na mijelina oligodendrocitni glikoprotein (MOGAD), od kojih se oba najčešće javljaju kod dece i imaju slične pojedine kliničke i radiološke karakteristike sa MS. Nasledne leukodistrofije se takođe mogu uzeti u obzir u diferencijalnoj dijagnozi samo u određenim slučajevima, jer je njihova klinička karakteristika progresivan tok bolesti, neuobičajen za druge gore navedene stečene demijelinizacione sindrome, uključujući bolesti iz spektra neuromijelitisa optika. Treba imati na umu da je magnetna rezonanca mozga i kičmene moždine ključna za postavljanje pravovremene i tačne dijagnoze POMS, nakon isključivanja alternativnih dijagnoza, omogućavajući hitan početak efektivnog lečenja.