SVEST O POLNO SPECIFIČNIM FAKTORIMA RIZIKA, PRIKRIVENA MIZOGINIJA I DUGOROČNA OPTIMIZACIJA KARDIOVASKULARNOG RIZIKA: REZULTATI PILOT STUDIJE: Mizoginija i Kardiovaskularni Rizik: Rezultati Pilot Istraživanja - Parapid, Biljana; Grujić, Žaklina; Bisenić, Ognjen; Djurović, Milica; Simić, Petar; Djikanović Tetiković, Bosiljka; Petrović, Sonja; Vuković Banjanac, Jovana; Simatović, Kristina; Djikić, Dijana; Petrović Djordjević, Ivana; Mladenović Marković, Ana; et al. (Medicinska istraživanja, 2025)
UVOD: Iako se zdravstvena pismenost smatra temeljem prevencije, polno specifičnoj prevenciji faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti - vodećeg uzroka mortaliteta žena globalno - i dalje se ne pridaje dovoljno značaja, a ustaljena kulturološka uverenja prednjače u odnosu na zvanične preporuke. METODE: Validirani upitnik kreiran kako bi edukovao bolesnika, a sa druge strane pomogao zdravstvenom timu da uči o upravljanju tradicionalnim i polno specifičnim modernim faktorima rizika, uključujući mogućnost sveobuhvatnog individualnog dugoročnog praćenja, ponuđen je svim hospitalizovanim. REZULTATI: Od 130 pacijenata hospitalizovanih na odeljenju u periodu od 01.01.-24.02.2024. kojima je upitnik ponuđen, 37.7% prihvatilo je da učestvuje, dok je 11.5% bilo isključeno iz različitih etičkih razloga. Ispitivane žene (49%) bile su starije od muškaraca, imale su viši stepen opterećenja tradicionalnim faktorima rizika, ali su posedovale i viši stepen znanja i zainteresovanosti za faktore rizika kod oba pola, dok su muškarci, posebno oni koji su odbili da učestvuju u anketiranju iz nepoznatog razloga, pokazali nezainteresovanost za navedene faktore rizika čak i kod bliskih rođaka i ukućanki. Muškarci za razliku od žena nisu pokazali zainteresovanost za upotrebu savremenih modaliteta telemedicine, iako moderna sredstva komunikacije koriste u gotovo istoj meri kao žene. ZAKLJUČAK: Dobijeni rezultati u skladu su sa onim dobijenim tokom pilot istraživanja sprovedenog samo na ženama prethodne godine, međutim, ono što iznenađuje kada su u pitanju muški ispitanici jeste hostilnost iskazana prema kako mlađim, tako i doktorkama srednje generacije, što nestaje kada im se obrati muškarac starije generacije kao član zdravstvenog tima potvrđujući da je mizoginiju potrebno aktivno suzbijati. KLJUČNE REČI: zdravstena pismenost, kardiovaskularna bolest, kardiovaskularni rizik, polno specifični faktori rizika, mizoginija