CROSS-SECTIONAL STUDY IDENTIFYING THE PREVALENCE OF SLEEP DISTURBANCES AND ASSOCIATED RISK FACTORS IN MEDICAL STUDENTS: Prevalence of sleep disturbances - Djordjevic, Sofija; Jovanović, Aleksa; Nikolić, Vladimir; Pekmezovic, prof. dr Tatjana (Medicinska istraživanja, 2025)
Poremećaji spavanja mogu dovesti do slabijih akademskih i zdravstvenih ishoda. Prevalencija poremećaja spavanja i njihov uticaj na različite aspekte života još uvek nisu dovoljno poznati. Cilj ove studije je procena prevalencije poremećaja spavanja i efekata na zdravlje koje oni imaju, kod studenata medicine. Metod: Istraživanje po tipu studije preseka sprovedeno je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u periodu od aprila do septembra 2023. Uzorak je činilo 70 studenata medicine koji su popunili dao je odgovarajući upitnik, The Pittsburgh Sleep Quality Inventory (PSQI) i Beckovu skalu depresivnosti (BDI), kako bi se procenile životne navike i demografske karakteristike, kvalitet spavanja i simptome depresivnosti. Rezultati: Univarijantnom linearnom regresionom analizom pokazano je da su hronične bolesti, prisustvo stresa u poslednjih 12 meseci, trajanje sna, poteškoće sa zaspavanjem, korišćenje lekova za spavanje i BDI skor bili značajni prediktori globalnog skora PSQI. Multivarijantna linearna regresiona analiza pokazala je da su hronične bolesti i depresija najznačajniji faktori koji utiču na kvalitet spavanja kod studenata. Zaključci: Na kvalitet spavanja kod studenata u velikoj meri utiču hronične bolesti i simptomi depresivnosti, zbog čega je neophodno prevenirati i lečiti ove zdravstvene probleme.