100 GODINA INSTITUTA ZA HEMIJU U MEDICINI MEDICINSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU - Gopčević, Kristina; Vujić, Vesna; Avramović, Nataša; Izrael Živković, Lidija; Medić, Ana; Đukić, Teodora; Lopandić, Zorana; Krstić, Danijela (Medicinska istraživanja, 2024)
Institut za hemiju u medicini “Prof. dr Petar Matavulj”, jedan od najstarijih instituta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, osnovan je 1923. godine. Sagledavajući ulogu hemije u razumevanju medicinskih nauka, osnivači Medicinskog fakulteta angažovali su vodeće autoritete toga doba u oblasti hemije: Simu Lozanića, Milivoja Lozanića i Petra Matavulja, postavivši čvrste temelje za kvalitetnu edukaciju budućih lekara. Tokom više od jednog veka, nastavnici i saradnici instituta uspešno odgovaraju na specifične izazove u medicinskoj edukaciji, prilagođavajući se savremenim trendovima u nauci i obrazovanju.