UNAPREĐIVANJE FUNKCIONALNOG OPORAVKA BALNEOTERAPIJOM NAKON ARTROPLASTIKE KUKA: POBOLJŠANJE OPORAVKA BALNETERAPIJOM NAKON ARTROPLASTIKE KUKA - Klimó, Attila; Jeremić, Rada; Brkić, Predrag; Bogetić, Mina; Babić, Marija (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Balneoterapija je terapijski pristup koji koristi prirodne elemente kao sredstvo lečenja. Artroplastika kuka je hirurška procedura koja pomaže u rešavanju disfunkcije zgloba kuka i pokazala se efikasnom. Ova studija ima za cilj da istraži da li upotreba termomineralne vode može poboljšati oporavak funkcionalnih sposobnosti i poboljšati kvalitet života pacijenata koji su bili podvrgnuti artroplastici kuka. Materijal i metode: U studiju su uključeni pacijenti (n=100) koji su bili podvrgnuti artroplastici kuka i učestvovali u vežbama hidrokineze u bazenima sa termomineralnom vodom, pored konvencionalnog programa terapijske rehabilitacije na suvom. Evaluacija je uključivala procene opsega pokreta zgloba kuka i snage ključnih mišića pokretača zgloba kuka. Ispitanici su takođe ocenili uspeh protokola na osnovu parametra poboljšanja kvaliteta života. Rezultati: Rezultati istraživanja su pokazali da je primena balneoloških sredstava sa specifičnog izvora termomineralne vode „Banja Kanjiža” značajno ubrzala oporavak funkcionalnih sposobnosti i poboljšala kvalitet života pacijenata koji su bili podvrgnuti operaciji artroplastike kuka. Zaključak: Da bi se dalje proverila efikasnost balneoterapije, neophodna su koordinirana multicentrična klinička ispitivanja i fundamentalna istraživanja. Takođe su važni uporni napori da se prošire prednosti prirodnih lekovitih sredstava, stručnost kvalifikovanih zdravstvenih stručnjaka i infrastruktura razvijenih spa centara za stanovnike i svetsko stanovništvo. Ključne reči: balneoterapija, artroplastika kuka, rehabilitacija