Age, Glasgow Coma Scale and vasopressors can predict mortality in traumatized patients treated in the ICU - Mirosavljević, Sofija (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod – Trauma predstavlja jedan od najznačajnijih javnozdravstvenih problema širom sveta. Ona je jedan od vodećih uzroka smrtnosti, posebno u populaciji mladih, ali sa značajno većim udelom nefatalnih povreda koje rezultiraju doživotnim invaliditetom i zdravstvenim posledicama. Pravilna i blagovremena identifikacija pacijenata sa većim rizikom od mortaliteta je ključna za bolje ishode. Cilj ove studije je da ispita potencijalne prediktor smrtnog ishoda kod pacijenata koji su preživeli traumu, a leče se u jedinici intenzivnog lečenja. Metode - Retrospektivna kohortna studija je sprovedena u traumatološkoj, 12-krevetnoj intenzivnoj intenzivnoj pomoći Univerzitetskog urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, Beograd. Svi uzastopni pacijenti sa tupim traumama primljeni su u intenzivnu intenzivnu terapiju između avgusta 2021. i avgusta 2022. Primarni ishodi od interesa bili su bolnička smrtnost od svih uzroka. Vrednost p < 0,05 smatrana je statistički značajnom. Rezultati- GCS (koeficijent opasnosti 0,924 95%CI 0,873 – 0,979), vazopresori (koeficijent opasnosti 3,47 95%CI 1,373 – 8,787) i starost (odnos opasnosti 1,030 95%CI 1,030 95%CI 1,0147 individualno) predikt. Zaključak – Ova studija ukazuje na faktore rizika za nepovoljne kliničke ishode nakon teške traume.To može biti od izuzetnog značaja da bi se na vreme izdvojili pojedinci sa lošom prognozom, kako bi se što pre započela adekvatna intenzivna terapija i time smanjila smrtnost. Starost, vazopresori i mehanička ventilacija, nezavisno mogu biti prediktori letalnog ishoda kod pacijenata koji su preživeli traumu, a leče se u jedinici intenzivnog lečenja.