OVARIAN STIMULATION WITH FOLLITROPIN-δ REDUCES RISK OF OVARIAN HYPERSTIMULATION SYNDROME: Follitropin-δ reduces Ovarian Hyperstimulation Syndrome risk - Perovic, Milan; Zecevic, Nebojsa; Bojovic Jovic, Dragana; Nozic Zecevic, Tatjana; Stojsavljević, Aleksandar; Nikolic, Gorana; Nikolic, Ana (Medicinska istraživanja, 2024)
UVOD Stimulacija jajnika (OS) u sklopu vantelesne oplodnje (VTO) nosi rizik sindroma ovarijalne hiperstimulacije (OHSS). Rizik je naročito izražen kod žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS). Rekombinantnim DNK tehnologijama stvorene su nove generacije gonadotropina, kao što je Follitropin-δ, koje individualizovanim doziranjem na osnovu vrednosti antimilerijan hormona (AMH) i telesne mase (tm) pacijenta smanjuju rizik OHSS-a. CILJ Uporediti prevalencu OHSS-a i efikasnost OS individualizovanim doziranjem Follitropinom-δ i standardnim doziranjem starijim generacijama gonadotropina u populaciji žena sa PCOS-om. METODE U studiji kontrole slučajeva radnu grupu činile su 24 žene stimulisane individualizovanim doziranjem Follitropinom-δ, a kontrolnu 48 žena standardnim doziranjem starijim generacijama gonadotropina. Studijski kriterijumi za uključivanje: PCOS, odnosno isključivanje: ostali uzroci infertiliteta. Ispitanice radne grupe uparene su sa ispitanicama kontrolne grupe na osnovu AMH, tm, godina starosti i pušačkog statusa. REZULTATI U radnoj grupi prevalenca umerenih (0% vs. 5.9%) i težih (0% vs. 17.6%) formi OHSS-a značano je manja (p=0.009) u odnosu na kontrolnu grupu. Trajanje OS (9.06±1.53 dana vs. 10.00±1.13 dana, p=0.01) i primenjena doza gonadotropina (1,117.95±234.90 vs. 1,940.33±501.20 IU, p<0.001) značajno su manji u radnoj grupi. Broj dobijenih embriona visokog kvaliteta veći je u radnoj grupi (3.33±1.13 vs. 2.20±0.96, p<0.001). ZAKLJUČAK Prevalenca umerenih i težih formi OHSS-a manja je kod OS individualizovanim doziranjem Follitropinom-δ u odnosu na OS standardnim doziranjem starijim generacijama gonadotropina. Efikasnost OS u studijskim grupama nije se značajno razlikovala, osim kraćeg trajanja OS, manje primenjene ukupne doze gonadotropina i znatno većeg broja dobijenih visoko kvalitetnih embriona, a koji su zabeleženi kod OS individualizovanim doziranjem Follitropinom-δ.