ERECTOR SPINAE PLANE BLOK KAO TRETMAN AKUTNOG BOLA NAKON MASTEKTOMIJE - ISKUSTVO JEDNOG CENTRA INSTITUTA ZA ONKOLOGIJU I RADIOLOGIJU SRBIJE - Cvetković, Ana (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Najčešća onkološka operacija u ženskoj populaciji je operacija raka dojke, u skladu sa visokom inidencom istog. Različiti intenziteti postoperativnog bola obično prate mastektomiju sa disekcijom aksile. Erector spinae plane (ESP) kao alternativni blok, je interfascijalni blok, novodefinisana tehnika regionalne anestezije za analgeziju zida grudnog koša. U ovoj retrospektivnoj studiji, koja uključuje žene predložene za mastektomiju sa disekijom aksile na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, ispitujemo efekte ESP bloka na neposredan postoperativni bol. Metodologija: Ovom studijom obuhvaćeno je 25 pacijentkinja sa karcinomom dojke indikovanih za unilateralnu mastektomiju sa disekcijom aksile, koje su primile ESP blok uz opštu anesteziju u našem centru u periodu od 18.01.2023. do 01.05.2023. Rezultati: Prosečna starost pacijentkinja bila je 56,8 godina. Kod svih pacijentkinja ASA skor bio je 2. Prosečna srčana frekvencija bila je 72,08 otkucaja / minuti i došlo je do pada vrednosti na 65,32 otkucaja / minuti u intraoperativnom periodu. Incidencija bola bila je najviša u dvanaestom satu, bol je bio prisutan kod 64% pacijentkinja sa srednjim skorom Numeričke skale bola (NSB) od 2,36. Potreba za dodatnom analgezijom bila je značajno veća do dvanaestog sata, dok smo u dvadesetčetvrtom satu registrovali da je značajno manji broj pacijentkinja primio dodatnu analgeziju. Zaključak: Naši rezultati su pokazali da su pacijentkinje iz ispitivane grupe, koje su primile ESP blok uz standardni protokol, imale dobru kontrolu postoperativnog bola, na šta ukazuju niži NSB skorovi i niže stope incidencije postoperativne mučnine i povraćanja.