AKUTNA RADIJACIONA TOKSIČNOST KOD PACIJENATA SA GLIOBLASTOMOM KOJI SU LEČENI HIPOFRAKCIONISANOM RADIOTERAPIJOM: Akutna toksičnost hipofrakcionisane radioterapije glioblastoma - Stepanović, Aleksandar; Arsenijević, Tatjana; Tomašević, Aleksandar; Bogdanović, Ivan; Kopčalić, Katarina; Poparić-Banđur, Bojana; Nikitović, Marina (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod. Hipofrakcionisana radioterapija je preporučeni režim radioterapije za starije pacijente sa glioblastomom, kao i pacijente sa nepovoljnim prognostičkim faktorima. Pojava akutna radijacione toksičnosti je jedna od dilema kod primene hipofrakcionisanog režima radioterapije. Cilj. Sproveli smo ovu retrospektivnu studiju sa ciljem da prikažemo profil akutne toksičnosti kod pacijenata sa glioblastomom lečenih hipofrakcionisanim režimom radioterapije, sa ili bez primene temozolomida. Materijal i metode. Ova studija je obuhvatila 25 pacijenata sa dijagnostikovanim glioblastomom koji su bili lečeni hipofrakcionisanom radioterapijom, sa ukupnom dozom od 40 Gy u 15 frakcija ili 34 Gy u 10 frakcija. Akutna radijaciona toksičnost koja je zabeležena tokom tretmana, gradirana je prema Common Terminology Criteria for Adverse Events, version 5.0. Rezultati. Akutna radijaciona toksičnost je zabeležena kod 60% pacijenata. Većina pacijenata sa toksičnošću (80%) imala je gradus 1 toksičnosti. Jedan pacijent (6,7%) je imao radijacionu toksičnost gradusa 3. Nije zabeležena radijaciona toksičnost gradusa 4. Statistički značajno veći broj pacijenata koji su imali radiotoksičnost bili su raspoređeni u grupi pacijenata koji su imali tumor u više od jednog moždanog režnja, multifokalni ili multicentrični tumor, u poređenju sa pacijentima koji su imali tumor u jednom moždanom režnju (p < 0.01). Zaključci. Hipofrakcionisani režim radioterapije predstavlja povoljnu opciju za lečenje starijih pacijenata sa glioblastomom ili onih pacijenata sa lošom prognozom, sa prihvatljivim profilom akutne radijacione toksičnosti.