Grejvsova orbitopatija - Beleslin, Biljana (Medicinska istraživanja, 2024)
Sažetak Grejvsova orbitopatija (GO) je autoimino oboljenje orbite i glavna ekstratiroidna manifestacija Grejvsove bolesti. Oko 30% pacijenata sa Grejvsovom bolešću ima GO, dok manje od 10% razvije težu formu koja zahteva lečenje. Lečenje GO je multidisciplinarno. Izbor terapije se zasniva na proceni aktivnosti i težine bolesti Aktivnost predstavlja stepen inflamacije. Težina predstavlja stepen kozmetičkih i funkcionalnih poremećaja. Za blage i aktivne GO se savetuje kontrola faktora rizika, lokalna oftalmološka terapija i selen (posebno u oblastima deficitarnim selenom). Lečenje aktivnih srednje do teških formi GO u većini slučajeva se zasniva na primeni visokih doza intravenski primenjenih glukokortikoida kao monoterapijja ili u kombinaciji sa mikofenolatom. Druga linija lečenja obuhvata ponovljeni ciklus glukokortikoida intravenski, oralne glukokortikoide u kombinaciji sa ciklosporinom ili azatioprinn, radioterapiju u kombinaciji sa intravenskim glukokortikoidima, teprotumumab, rituksimab ili tocilizumab. U slučaju veoma teških, po vid ugrožavajućih GO se primenjuje više visokih, pojedinačnih doza metilprednizolona tokom nedelju dana. U slučaju da ne postoji povoljan odgovor na terapiju sprovodi se hitna hirurška dekompresija. Rekonstruktivna hirurgija (dekompresija, strabološka operacija ili operacija kapaka) je indikovana za neaktivne, posle medikamentne terapije zaostale, manifestacije GO. Ključne reči: Grejvsova orbitopatija, Grejvsova bolest, glukokortikoidi, mofetil, orbitalna dekompresija