Zapaljenske manifestacije infekcije virusima Herpesviridae na prednjem segmentu oka - Radosavljevic, Aleksandra (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Herpesviridae predstvaljaju veliku familiju dvolančanih DNK virusa od kojih osam tipova inficira ljude: Herpes simplex virus (HSV) tip 1 i 2, Varicella zoster virus (VZV), Cytomegalovirus (CMV), Epstein Barr virus (EBV), Human herpesvirus (HHV) 6, 7 i 8. Herpetična bolest oka može zahvatiti prednji i/ili zadnji segment oka. U ovom radu biće prikazane manifestacije na prednjem segment oka. Metodologija: U revijskom radu su analizirani naučni radovi publikovanim u PubMed databazi do 30.4.2024. sa ključnim rečima: scleritis, keratitis, anterior uveitis, herpetic, HSV, VZV, CMV, EBV. Rezultati: Dobro je poznato da HSV1, VZV i CMV uzrokuju inflamaciju prednjeg segmenta oka, i to skleritis, keratitis i prednji uveitis ili njihovu kombinaciju. Ipak, postoje prikazi slučajeva uzrokovanih EBV, HSV2 ili HHV6. Bolest obično ima hronični ili recidivirajući tok i dugotrajna inflamacija može uzrokovati ozbiljna oštećenja tkiva oka, koja mogu značajno oštetiti vid. Iako neki tipovi zapaljenja oka se mogu efikasno lečiti antivirusnim lekovima tokom aktivne faze bolesti (npr. HSV1, HSV2, VZV, CMV), za sada nema finalnog rešenja koje bi trajno sprečilo recidive bolesti. Glavne komplikacije uključuju ožiljke rožnjače, istanjenje sklere, glaukom, sinehije, atrofiju dužice i katarakta. Zaključak: Usled hroničnog i recidivirajućeg toka bolesti, herpetične zapajenske manifestacije prednjeg segmenta oka još uvek predstavljaju izazov za kliničara. Iako u nekim slučajevima postoje tipični klinički znaci koji vode oftalmologa da posumnja na herpetični izrok zapaljenja, finalna dijagnoza (posebno u atipičnim slučajevima) se može doneti jedino potvrdom virusne DNK iz tkiva oka pomoću PCR metode ili u slučajevima uveitisa detekcijom lokalne produkcije specifičnih antivirusnih antitela u očnoj vodici pomoću Goldmann-Witmer-ovog koeficijenta