Primarni lejomiosarkom donje šuplje vene - radikalna resekcija i vaskularna rekonstrukcija - prikaz slučaja - Petrovic, Ognjen; Nikolic, Srdjan; Djurisic, Igor; Kocic, Milan; Babic, Andjela; Jokic, Vladimir; Pejnovic, Luka; Vucic, Nikola; Gacic, Stefan; Rajacic, Lila (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Sarkomi su retki tumori koji čine manje od 1% malignih tumora kod odraslih. Primarni lejomiosarkom donje šuplje vene je veoma redak tumor čija je incidencija <1/100 000 svih malignih bolesti kod odraslih. U ovom radu predstavljen je slučaj žene, upravo, sa lejomiosarkomom donje šuplje vene kojoj je urađena radikalna resekcija tumora uz vaskularnu rekonstrukciju. Prikaz bolesnika: Žena stara 71 godinu, javila se lekaru zbog bezbolne hematurije. U sklopu dijagnostičke evaluacije pored UZ i CT pregleda abdomena učinjena je i CT angiografija sa 3D rekonstrukcijom. Zaključak radiologa je bio da opisana tumorska masa najpre odgovara primarnom lejomiosarkomu donje šuplje vene koji se lateralno levo propagirao u lumen leve bubrežne vene, dok je desna bubrežna arterija bila infiltrisana tumorom. Pacijentkinja je prikazana konzilijumu na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije koji je doneo odluku o operativnom lečenju. Tumor je u celosti odstranjen u bloku sa desnim bubregom, desnom nadbubrežnom žlezdom i ušćem leve bubrežne vene u donju šuplju venu. Donja šuplja vena je rekonstruisana uz pomoć grafta termino-terminalnom anastomozom, dok je leva bubrežna vena implantirana u graft termino-lateralnom anastomozom. Postoperativni tok kod pacijentkinje je uredno protekao i ona je VIII postoperativnog dana otpuštena iz bolnice. Zaključak: Lejomiosarkom donje šuplje vene je ekstremno redak tumor. Hirurška resekcija tumora I zahvaćenog krvnog suda sa negativnim ivicama resekcije je jedina terapijska opcija koja poboljšava preživljavanje. Vrlo često uz komplikovane vaskularne rekonstrukcije, hirurgija uključuje i multivisceralne resekcije, kako bi se postigao najbolji mogući terapijski efekat.