EARLY TREATMENT RESPONSE OF BREAST CANCER BRAIN METASTASES TO GAMMA KNIFE STEREOTACTIC RADIOSURGERY: EARLY RESPONSE OF BRAIN METASTASES TO GAMMA KNIFE - Jovanovic, Marija; Davidovic, Kristina; Petkovic, Ana; Seha, Biljana; Jeremic, Danilo; Milicevic, Mihailo; Bogdanovic, Ivan; Ilic, Rosanda (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Metastaze mozga jesu najučestaliji intrakranijalni malignitet adultne populacije, a u ženskoj populaciji najčešće prorekla karcinoma dojke. Incidencija metastaza mozga raste poslednjih godina usled bolje terapijske kontrole sistemske bolesti i bolje dijagnostike stanja pacijenta. Primena stereotaksične radiohirurgije (stereotactic radiosurgery, SRS) kod pacijenata sa tumorima mozga ima za cilj da obezbedi kako lokalnu kontrolu bolesti, tako i očuvanje kvaliteta života i duže preživljavanje pacijenata. Cilj ovog rada je da proceni efekat SRS kod pacijentkinja sa metastazama mozga porekla karcinoma dojke analizom parametara magnetno-rezonantnog prikaza (magnetic resonance imaging, MRI) mozga. Metode: Kod 30 adultnih pacijentkinja načinjen je MRI endokranijuma pre i 3-6 meseca nakon SRS tumora. Radiološkom analizom izračunati su volumeni lezija pre i nakon SRS. Rezultati: Pacijentkinje su svrstane u 4 grupe prema terapijskom odgovoru: 1 – kompletni terapijski odgovor kod potpunog gubitka lezije, 2 – parcijalni terapijski odgovor u slučaju smanjenja volumena lezije za više od 50%, 3 – progresija bolesti kod povećanja volumena lezije za više od 25%, 4 – stabilna bolest ukoliko stanje pacijenta nije označeno kao parcijalni terapijski odgovor ili progresija bolesti. Nakon primenjene SRS utvrđena je statistički značajna razlika u promeni volumena tumora, odnosno redukcija veličine lezija. Zaključak: Radiološkom volumetrijskom analizom metastaza mozga nakon SRS ustanovljena je statistički značajna redukcija u volumenu lezija i time lokalna kontrola bolesti.