ЕВАЛУАЦИЈА ЕКСПРЕСИЈЕ, ДИЈАГНОСТИЧКОГ И ПРОГНОСТИЧКОГ ЗНАЧАЈА HSA-MIR-675-5P У ОРАЛНОМ КАРЦИНОМУ: hsa-miR-675-5p u oralnm karcinomu - Zeljic, prof. dr Katarina (Medicinska istraživanja, 2024)
Увод: Орални карцином је најчешћи подтип карцинома у пределу главе и врата, са растућом инциденцом широм света. У свакодневној клиничкој пракси се не користе специфични биомаркери за дијагнозу и прогнозу овог ентитета. Мали некодирајући РНК молекули, микроРНK (миРНK), се сматрају добрим кандидатима за биомаркере за успостављање ране и сензитивне дијагнозе, као и прогнозу код пацијената са оралним карциномом. микроРНK која се транскрибује са H19 локуса до сада није испитивана у оралном карциному. Циљ: Циљ рада је било мерење релативне експресије hsa-miR-675-5p у туморском и нетуморском ткиву пацијената са оралним карциномом, као и испитивање асоцијације ове миРНК са патохистолошким карактеристикама пацијената. Материјал и методе: Студијску групу чинило је 35 пацијената са оралним карциномом. Од пацијента укључених у студију је приликом ексцизије тумора узет узорак ткива тумора и околног нетуморског ткива. Релативна експресија је мерена квантитативном реверзном транскрипцијом - PCR методом у реалном времену. Резултати: Релативна експресија hsa-miR-675-5p била је значајно нижа у туморском него у нетуморском ткиву, што указује на његову супресивну улогу у тумору. hsa-miR-675-5p има дијагностички потенцијал за разликовање туморског од нетуморског ткива код пацијената са оралним карциномом. Није било разлике у преживљавању између пацијената са ниским и високим нивоима експресије hsa-miR-675-5p, што указује да се hsa-miR-675-5p не може користити као прогностички биомаркер у оралном карциному. Закључак: hsa-miR-675-5p се може сматрати потенцијалним дијагностичким, али не и прогностичким молекуларним биомаркером у оралном карциному.