TREATMENT OF PAINFUL FLEXIBLE FLATFOOT IN CHILDREN AFTER FAILED CONSERVATIVE TREATMENT USING A MINIMALLY INVASIVE SURGERY TECHNIQUE: PAINFUL FLEXIBLE FLATFOOT TREATMENT IN CHILDREN - Bukva, Bojan; Majstorović, Marko; Dučić, Siniša; Krivokapić, Branislav; Radlović, Vladimir; Djuričić, Goran; Begović, Ninoslav; Stojković, Jasna; Knežević, Tatjana; Nikolic, Dejan (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Fleksibilno ravno stopalo je jedan od najčešćih deformiteta u pedijatrijskoj populaciji, naročito u periodu preadolescencije. Ova retrospektivna opservaciona studija se odnosi na evaluaciju rezultata lečenja ekstra-artrikularnom subtalarnom artrodezom pomoću jednog kanuliranog zavrtnja (subtalarna artroereiza), u lečenju bolnih ravnih stopala, a nakon neuspelog konzervativnog lečenja, Materijal i metode: Ispitanici su bili preadolesceti i adolescent lečeni na Odeljenju dečje ortopedije i traumatologije Univerzitetske dečje klinike u Beogradu. Studija je obuhvatala ukupno 28 stopala , odnosno 15 dece (5 devojčica i 10 dečaka), tokom perioda od 6 godina (prosečno 26 meseci). Prosečni uzrast pacijenata je bio 11,46 godina (opseg 8-15 godina). Svi pacijenti su lečeni istom hirurškom procedurom pod kontrolom RTG pojačivača slike. Radiografski parametri su mereni pre i posle hirurške intervencije, kao i posle vađenja osteosintetskog materijala. Posmatrali smo sledeće radiografske parametre: talo-kalkanearni (TC), talo-navikularni (TN), talo-prvi metatarzalni ugao (T1MT) i uzdignutost petne kosti (“calcanear pitch” -CP) u antero-posteriornoj i profilnoj projekciji. Takođe, poredili smo funkcionalne (kliničke) rezultate, u vidu stepena opružanja (ekstenzije) i izvrtanja (everzije) stopala pre hirurške intervencije, posle intervencije i nakon vađenja osteosintetskog materijala. Rezultati: Nakon hirurškog lečenja navedeni radiografski parametric nisu značajnije promenjeni u odnsosu na preoperativne, ali u nivou prednjeg segmenta stopala i subtalarnog zgloba navedeni klinički I radiografski parametric su značajno poboljšani. Obim pokreta opružanja (ekstenzije) I izvrtanja (everzije) su značajno redukovani bez morfoloških i funkcionalni poremećaja talokruralnog i subtalarnog zgloba. Zaključak: Ekstra-artikularna subtalarna artrodeza pomoću jednog kanuliranog zavrtnja, kao metoda minimalno invazivne hirurške procedure, predstavlja optimalni metod hirurškog lečenja simptomatskih fleksibilnih ravnih stopala kod dece. Ova tehnika je jednostavna za izvođenje, efikasna i ne remeti fiziološku anatomiju stopala.