POVEZANOST INDEKSA TELESNE MASE SA TEŽINOM BOLESTI, FENOTIPOVIMA I KLINIČKOM PREZENTACIJOM KOD BOLESNIKA SA BRONHIEKTAZIJAMA: Indeks telesne mase i bronhiektazije - Janković, Jelena; Bojic, Zlatan; Vukosavljevic, Dragan; Zecevic, Andrej (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod/cilj: Bronhiektazije su hronično respiratorno stanje koje karakteriše trajna dilatacija bronhija se hroničnim respiratornim simptomima. Neke studije su otkrile povezanost između pothranjenosti i bronhiektazija ali je nedovoljno studija na temu gojaznosti. Cilj studije bio je da se proceni povezanost BMI sa fenotipom, endotipom, kliničko-radiološkom prezentacijom i težinom bolesti. Metode: Retrospektivnom studijom obuhvaćeno je 120 pacijenata sa bronhiektazijama. Socio-epidemiološke, kliničke, radiografske i laboratorijske karakteristike upoređene su sa BMI. Rezultati: Prosečna starost bila je 61,3 ± 7,6 godina. Pothranjenost, normalna težina, prekomerna težina i gojaznost činili su 6,7%, 48,3%, 27,5% i 17,5% svih pacijenata. Postojale su statistički značajne razlike u BACI skoru (p 0,01), normalnom nalazu sputuma (p 0,03), nižem nivou hemoglobina (p 0,02) u grupi pothranjenih i endotipu eozinofila u svim grupama osim u grupi pothranjenih (p 0,04). BACI skor je imao trend rasta od pacijenata sa prekomernom težinom i gojaznih do normalne težine praćene kategorijom pothranjenih. Hronična kolonizacija Haemophilusom bila je dominantna kod pothranjenih, a Pseudomonasom kod onih sa prekomernom težinom i gojaznih. Astma je bila najčešća kod pacijenata sa prekomernom težinom i gojaznih. Nije bilo razlike u nalazu spirometrije, Reiff skoru i radiološkom fenotipu. Zaključak: Pothranjeni pacijenti bili su ženskog pola i mlađi od pacijenata sa prekomernom težinom, imali su niže vrednosti testova plućne funkcije, sistemsku inflamaciju, viši BACI skor, postinfektivni fenotip i pretežno normalnu analizu sputuma za skrining kolonizacije. Nasuprot tome, pacijenti sa prekomernom težinom i gojazni su imali hroničnu kolonizaciju P. aeruginosa, komorbiditet astme i eozinofilni endotip. Ove razlike su važne za odluku o specifičnom lečenju