Histopatološki nalaz u enteričkim nervnim pleksusima kod dece sa poremećajima intestinalnog motiliteta - iskustvo jednog centra - Janković, Radmila; Sinđić Antunović, Sanja; Đuknić, Miloš; Vujović, Dragana; Ristić, Nina; Jevtić, Jovan; Topličić, Đorđe; Backović, Milena; Zdujić, Nenad; Putniković, Dunja; Lukač, Marija (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod/cilj: Cilj istraživanja je utvrđivanje frekvencije različitih histopatoloških nalaza u biopsijama dece sa intestinalnim hipomotilitetom i određivanjem učestalosti i karakteristika Hirschsprungove bolesti (HD). Metode: Retrospektivna analiza histopatoloških izveštaja arhive Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu biopsija dece sa hipomotilitetom creva i hroničnom opstipacijom u desetogodišnjem periodu (2009. do 2018. godine), lečene u Univerzitetskoj dečjoj klinici “Tiršova” u Beogradu. Rezultati: Analizom je obuvaćeno 287 pacijenata sa poremećajem crevne pokretljivosti sa ukupno 554 biopsijskih uzoraka. Više od polovine pacijenata (56%; 161/287) je bilo bez morfoloških promena u enteričkom nervnom sistemu (ENS). Najčešći histopatološki nalazi bili su HD (69/287; 24%) i nezrelost ganglijskih ćelija (29/287; 10%). Izolovana hipoganglionioza ENS identifikovana je u 5 (2%) slučajeva. Heterotopija ganglijskih ćelija bila je jedini nalaz u 8 (3%) slučajeva. Retki uzroci crevnog hipomotiliteta bili su: eozinofilni proktitis/kolitis (EPC) (4/287), intestinalna neuronalna displazija tip B (2/287) i neklasifikovane disganglionoze (3/287). Rektosigmoidna HD-a bila je najčešća HD varijanta (80.3%). Metoda acetilcholinesteraze i imunohistohemijsko bojenje korišćeni su u dijagnostici kod 19,5% slučajeva. Zaključak: HD i nezrelost ganglijskih ćelija bili su najčešći patološki nalazi kod dece sa hroničnom opstipacijom. Važno je razlikovati EPC od ostalih lezija enteričnog pleksusa zbog različite prirode bolesti i preporučene terapije.