Razlike u indikatorima inflamacije obolelih od bipolarne i unipolarne depresije: Indikatori inflamacije u bipolarnoj i unipolarnoj depresiji - Pantović Stefanović, Maja; Dodic , Sara; Puric, Marija; Gostiljac, Marta; Nesic, Milica; Dunjic-Kostic, Bojana; Mandic-Maravic, Vanja; Eric, Emilija; Ivkovic, Maja (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod/Cilj: Usled preklapajuće simptomatologije, a često i neprepoznate ili odložene pojave manične ili hipomanične epizode u bipolarnom poremećaju, pacijenti sa ovim oboljenjem često se nepravilno dijagnostikuju kao oboleli od unipolarne depresije. Ova dva poremećaja imaju srodnu, ali ne i istu etiopatogenezu. Izmene u imunskom sistemu potencijalno značajno doprinose nastanku i kliničkoj ekspresiji poremećaja raspoloženja. Studija ispituje razlike u indikatorima inflamacije kod pacijenata sa bipolarnom (BD) i unipolarnom depresijom (UD) i njihovu povezanost sa kliničkim karakteristikama akutne epizode i toka bolesti oba poremećaja. Materijali i metode: Istraživanje predstavlja retrospektivnu studiju u koju su uključeni pacijenti oboleli od BD (n=60) i UD (n=242), hospitalno lečeni u dvogodišnjem periodu, za koje su evidentirane socio-demografske informacije, karakteristike akutne epizode i toka bolesti i ispitivani indikatori inflamacije. Rezultati: Oboleli od BD imaju viši srednji volumen trombocita u odnosu na obolele od UD. Isti indikator inflamacije je izmenjen i u odnosu na kliničke karakteristike obe grupe ispitanika. Tako je kod pacijenata sa UD njegova vrednost bila viša ukoliko je bolest ranije počela i duže trajala. Kod obolelih od BD, srednji volumen trombocita je povezan sa težinom psihopatologije tokom života, pa su pacijenti sa istorijom pokušaja suicida i oni koji su duže čekali na započinjanje terapije pri prvoj epizodi tokom života takodje imali više vrednosti ovog indikatora inflamacije. Zaključak: Naše istraživanje ukazuje na postojanje hronične inflamacije niskog stepena kod specifičnih subpopulacija obolelih od afektivnih poremećaja. Prisutne imunske izmene razlikuju se u odnosu na polaritet oboljenja i mogu biti potencijalni indikator težine psihopatologije i hroniciteta bolesti.