Kardiovaskularne bolesti udružene sa opstruktivnom bolesti spavanja - Zdravković, Marija; Lasica, Ratko; Nikolić, Sofija; Brajkovic, Milica (Medicinska istraživanja, 2024)
Opstruktivna apneja u snu (OSA) je sindrom koga karakterišu ponovljajuće epizode prekida disanja tokom spavanja koji mogu biti delimični (hipopneje) ili potpuni (apneje). Intermitentna hipoksija je osnovni patofiziološki mehanizam u razvoju svih udruženih bolesti sa opstruktivnom apnejom u snu. OSA je povezana sa različitim oblicima kardiovaskularnih bolesti, a njihova udruženost je povezana sa lošijim zdravstvenim ishodom. Prisutna je čak kod 40% do 60% pacijenata sa već postojećim kardiovaskularnim oboljenjima zbog čega je tema ovog rada upravo uzročno posledična veza kardiovaskularnih bolesti i opstruktivne apneje u snu.