POVEZANOST BOLA SA BRZINOM HODA I FUNKCIONALNOM SPOSOBNOŠĆU KOD PACIJENATA OBOLELIH OD PROGRESIVNIH FORMI MULTIPLE SKLEROZE - Mitrović, Sindi (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod/Cilj: Kod progresivnih formi MS učestalost bola raste sa tokom bolesti utiče na funkcionalnu sposobnost pacijenata i čini je mnogo kompelksinjom. Sproveli smo studiju preseka u cilju ispitivanja povezanosti bola sa brzinom hoda i funkcionalnom sposobnošću pacijenata obolelih od progresivnih formi multiple skleroze. Metod: U periodu od januara 2020. do septembra 2022.godine u Klinici za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ sprovedena je studija preseka. Istraživanjem je obuhvaćeno 35 ispitanika sa dijagnostikovanom PPMS i SPMS primljenih na rehabilitaciju. Prikupljani su demografski i socio-epidemiološki podaci (uzrast, pol, bračno stanje i stepen obrazovanja) i podaci vezani za bolest (EDSS, dužina trajanja bolesti). Intenziteta bola je procenjivan Numeričkom skalom (NRS) kao i subskalom koja se odnosi na Bol/Nelagodnost (Pain/Discomfort, P/D). Subjektivna percepcija oštećenja hoda procenjivana je subskalom koja se odnosi na hod (WL – Walk). Brzinu hoda smo merili kliničkim instrumentom – The Timed 25 Foot Walk (T25FW). Rezultati: Postoji značajna jaka pozitivna povezanost postoji između WL i P/D (rho=0,773; p<0,001) i WL i NRS (rho=0,831 p<0,001). Pokazano je da postoji statistički značajna osrednja negativna povezanost T25FW i NRS bol (p=0,035). Ne postoji statitički značajna povezanot između T25FW i intenziteta bola merenog P/D (p=0,103). Nije pokazana statistički značajna povezanost EDSS i intenziteta bola (NRS p=0,086; PD p=0,219). Zaključak: Rezultati istraživanja su ukazali na značajan negativan uticaj bola na brzinu hoda dok nije pokazan značajan uticaj bola na stepena funkcionalne onesposobljenosti