MORFO-DINAMSKE I FUNKCIONALNE KARAKTERISTIKE MRI DOJKI U PROCENI DUKTLANOG KARCINOMA IN SITU I INVAZIVNOG DUKTALNOG KARCINOMA KOD POSTMENOPAUZNIH ISPITANICA: MRI DOJKI U PROCENI DCIS I IDC KOD POSTMENOPAUZNIH PACIJENTKINJA - Mihajlović, Marko; Đajić, Anđela; Krušac, Iva; Dimitrijević, Dejan; Raspopović, Luka; Nadrljanski , Mirjan (Medicinska istraživanja, 2024)
SAŽETAK Uvod: Najčešći histološki tipovi karcinoma dojke podrazumevaju invazivni duktalni karcinom (IDC), kao i njegov najčešći precursor: duktalni karcinom in situ (DCIS). Evaluacija morfo-dinamskih i funkcionalnih parametara na MRI dojki: veličina lezije, inicijalno postkontrastno povećanje intenziteta signala (wash-in), definisanje tipa krive promene intenziteta signala u jedinici vremena (TIC), koeficijent difuzije (ADC), kao i procena pozitivne vrednosti integrala postkontrastnog povećanja intenziteta signala kod postmenopauznih ispitanica, omogućavaju diferencijaciju između IDC i in situ lezije. Metode: U retrospektivno ispitivanje sprovedeno u jednom centru, uključeno je 40 postmenopauznih ispitanica sa potvrđenom histopatološkom dijagnozom (DCIS n1=20; IDC n2=20), kod kojih su analizirane lezije na MRI dojki sa primenom standardnog - kompletnog dijagnostičkog protokola na apartima 1.5T i 3T. Softverski paket SPSS 21.0 je korišćen u statističkoj analizi – proceni razlike predefinisanih parametara u dve grupe ispitanica. Rezultati: Veličina tumora je bila statistički značajno veća (p<0.001) kod ispitanica sa DCIS. U podgrupi ispitanica sa IDC, postoji statistički značajna razlika – veće vrednosti “wash-in” i PEI (p<0.001). Vrednost ADC je bila statistički značajno veća u grupi ispitanica sa DCIS (p<0.001). Postoji i značajna razlika u distribuciji TIC (p<0.05): TIC tip 2 je najviše zastupljena kod ispitanica sa DCIS, dok je TIC tip 3 dominantno zastupljena kod ispitanica sa IDC. Zaključak: Na osnovu predefinisanih morfo-dinamskih i funkcionalnih parametara, MRI dojki može da omogući diferencijaciju između dva duktalnog karcinoma: IDC i DCIS. Histopatološka potvrda ostaje “zlatni standard” u diferencijaciji, uzimajući u obzir prirodu bolesti. Ključne reči: MRI dojki, duktalni karcinom in situ, invazivni duktalni karcinom, morfo-dinamski parametri, funkcionalni parametri