UTICAJ HRONIČNIH VIRUSNIH HEPATITISA NA KLINIČKO ISPOLJAVANJE COVID-19 I FAKTORI RIZIKA ZA NEPOVOLJAN ISHOD - Mitrović, Nikola; Nikolić, Nataša; Filipović, Ana; Vujović, Ankica; Karić, Uroš; Šabanović, Miloš; Milošević, Ivana (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod/Cilj rada: Uticaj hroničnih virusnih bolesti jetre na COVID-19 do sada nije u potpnosti razjašnjen. Cilj rada je da se analizira klinička slika, tok i ishod COVID-19 kod osoba sa hroničnim virusnim hepatitisima i da se utvrde faktori rizika za nepovoljan ishod. Metode: Sprovedena je studija slučajeva i kontrola u kojoj su u grupu slučajeva uključene osobe sa hroničnim virusnim hepatitisom oboleli od COVID-19, a kontrolnu grupu osobe sa hroničnim bolestima jetre neke druge etiologije, mečovani u odnosu na stadijum bolesti jetre. Svi ispitanici su lečeni u odeljenju hepatolgije Infektivne klinike u Beogradu od 1.3.2020. do 1.3.2022. godine. Rezultati: Analizirano je 75 pacijenta sa hroničnim bolestima jetre oboleli od COVID-19, i to 25 virusne etiologije (13 HBV, 12 HCV) – grupa slučajeva i 50 ispitanika u kontrolnoj grupi. U grupi slučajeva bilo je više osoba muškog pola (76% nasuprot 72%) i bili su mlađeg uzrasta (53.5±15.1 nasuprot 57.9±13.4 godine), dok je u kontrolnoj grupi bilo više gojaznih (36% nasuprot 20%). U odnosu na komorbiditete u kontrolnoj grupi je bilo više ispitanika sa endokrinološkim bolestima. Grupe se nisu razlikovale u pogledu težine kliničke slike i ishoda COVID-19. Faktori rizika za težak oblik COVID-19 i smrtni ishod kod ispitanika sa hroničnim virusnim hepatitisima su: ciroza jetre, aktivna bolest jetre, visoka febrilnost, prisustvo dipneje, a protektivan vakcinacija protiv COVID-19. Zaključak: Tok i ishod COVID-19 je sličan kod osoba sa hroničnim bolestima jetre, virusne etiologije ili neke druge. Najvažniji faktori rizika za nepovoljan ishod su uznaprdovala bolest jetre i dispneja, a zaštitna je vakcinacija.