AGENEZIJA DORZALNOG PANKREASA KAO SLUČAJNI NALAZ KOD KOVID-19 POZITIVNOG 85 GODINA STAROG PACIJENTA: PRIKAZ SLUČAJA SA PREGLEDOM LITERATURE - Branković, Marija; Gmizić, Tijana; Dukić, Marija; Lalatović, Jovana; Mrda, Davor (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Sindrom polisplenije je veoma redak kongenitalni poremećaj sa multifaktorskim nasleđivanjem. Karakterizovan je malpozicijom organa u grudnom košu i trbuhu, sa ili bez abnormalnosti krvnih sudova. Uključuje više poremećaja srca, gastrointestinalnog trakta, pankreasa, jetre, slezine i bubrega. Najčešće je slučajni nalaz ehosonografije trbuha ili CT pregleda koji su bili učinjeni iz drugih razloga. Prikaz slučaja: U ovom slučaju, prikazuje se 85 godina star muškarac, KOVID-19 pozitivan, koji je bio hospitalizovan zbog radiografski opisane obostrane upale pluća. U sklopu evaluacije bolesti, učinjen je CT pregled grudnog koša na kom je opisana obostrana pneumonija, ali uzgredno i polisplenija, nekoliko abnormalnosti krvnih sudova, malformacije gastrointestinalnog trakta i agenezija dorzalnog pankreasa, te je postavljena dijagnoza sindroma polisplenije. Uprkos ageneziji dorzalnog pankreasa, ovaj pacijent nema dijabetes melitus, niti je ikada imao pankreatitis. Zaključak: Ovaj prikaz slučaja ukazuje da navedene anomalije ne moraju značajno uticati na kvalitet života pacijenata, kao i da se može doživeti duboka starost. Ipak, neophodno je dijagnostikovati ovakvog pacijenta na vreme kako bi se izbegle komplikacije tokom eventualnih hirurških procedura i/ili intervencija.