POREĐENJE RANIH MATERNALNIH I NEONATALNIH ISHODA NAKON ELEKTIVNOG I HITNOG CARSKOG REZA – ISKUSTVO JEDNOG CENTRA - Lukic, Relja; Lazić Mitrović, Tanja; Rovčanin, Marija; Tomić, Ana; Zamurović, Milena (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod/Cilj: Registruje se povećanje stope Carskog reza (CR) i posledičnih pojava ranih i kasnih maternalnih komplikacija (MK) i neonatalnih komplikacija (NK). Cilj ove studije je da uporedi rane MK i NK nakon elektivnog i hitnog CR. Metode: Retrospektivno su analizirani podaci pacijentkinja porođenih CR u ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“. Kriterijumi za uključivanje su: niskorizične, terminske, monofetalne trudnoće sa postojećim akušerskim indikacijama i neugrožavajućim stanjima trudnica. Rane MK su: hirurške komplikacije, inflamacija, potreba za transfuzijom, hospitalizacija ≥5 dana. Rane NK su: respiratorni morbiditet, asfiksija, sepsa, povrede/laceracije, boravak u jedinici intenzivnog lečenja, hospitalizacija >4 dana. Rezultati: Analizirano je 1056 jednoplodnih trudnoća. Prosečna starost je 32.63±5.38 godina, većina primipara 566 (53.6%). Od ukupnog broja CR, 774 (73%) je bilo hitnih. Značajno veći rizik hitnog CR je zbog cefalopelvične disproporcije/makrozomije ploda i ostalih obstetričkih indikacija koje vitalno ne ugrožavaju majku (oftalmološke, ortpedske, psihijatrijske, infekcije donjeg genitalnog trakta) (OR=3.943, 95%CI 2.036-6.5.591; OR=7.560, 95%CI 3.994-8.327). Hitnost CR nije značajno uticala na pojavu ranih MK. Značajno veća učestalost neonatalna sepse bila je nakon hitnog CR (p=0.027), koji je nosio dvostruko većim rizik za pojavu navedenog ishoda (OR=2.070, 95% CI 1.072-3.997). Nije bilo fatalnih meternalnih i neonatalnih ishoda, niti potrebe za daljim zbrinjavanjem. Zaključak: Nije bilo statistički značajne razlike u pojavi MK i NK u odnosu na urgentnost CR. Novorođenčad rođena hitnim CR su imala veći rizik za pojavu neonatalne sepse. Same indikacije za CR su pokazale veći uticaj na pojavu ranih MK i NK u odnosu na tip CR.