KLINIČKE KATAKTERISTIKE I KRATKOROČNI ISHODI NOVOROĐENČADI SA HIPOKSIČNO-ISHEMIJSKOM ENCEFALOPATIJOM LEČENE TERAPIJSKOM HIPOTERMIJOM - ISKUSTVO JEDNOG CENTRA: TERAPIJSKA HIPOTERMIJA KOD NOVOROĐENČADI - Biljana, Medjo (Medicinska istraživanja, 2024)
Cilj rada: Cilj ovog istraživanja bio je da se opišu kliničke karakteristike i kratkoročni ishodi novorođenčadi sa hipoksično-ishemijskom encefalopatijom (HIE) koja su lečena hipotermijom. Porede toga, analizirali smo faktore udružene sa kratkoročnim ishodima. Metode: Ova retrospektivna studija obuhvatila je preživelu novorođenčad sa HIE, koja su lečena hipotermijom u jednom centru. Kratkoročni ishodi su bili normalan ili patološki neurološki nalaz na otpustu iz bolnice. Rezultati: Četrdest pet novorođenčadi sa HIE lečene hipotermijom je identifikovano. Mediana Apgar skora u 1. minutu je iznosila 3 (opseg 0-7), u 5. minutu 5 (opseg 1-10) dok je medijana pH krvi u prvom satu života bila 6,94 (opseg 6,8-7,2). Na prijemu, više novorođenčadi je imalo srednju nego tešku encefalopatiju prema Sarnatovoj klasifikaciji (77.8% vs. 22.2%, p<0.001). Dvanaest (26,7%) novorođenčadi imalo je komplikacije tokom hipotermije. Najčešće komplikacije bile su koagulopatija u 33,3% slučajeva i arterijska hipotenzija u 25% slučajeva. Dvadeset devet novorođenčadi (64,44%) imalo je normalan nalaz, dok je 16 (35,56%) novorođenčadi imalo patološki nalaz pri neurološkom pregledu na otpustu (0,006). Dvadeset četiri (53,3%) novorođenčeda su otpuštena iz bolnice bez terapije. Univarijantnom analizom utvrđeno je da je patološki nalaz pri neurološkom pregledu na otpustu značajno povezan sa pH < 7 (p=0.009), petominutnim Apgar skorom ≤ 5 (p=0.010) i prisustvom komplikacija tokom hipotermije (p=0.013). Multivarijantnom analizom, utvrđeno je da je patološki nalaz pri neurološkom pregledu na otpustu značajno povezan sa pH < 7 (p=0,030) i prisustvom komplikacija (p=0,035). Zaključak: Naši rezultati i prvo, petogodišnje iskustvo sa terapijskom hipotermijom ukazuju na povoljan efekat ove terapije kod novorođenčadi sa HIE.