Prognostički značaj Čarlsonovog indeksa komorbiditeta prilagođenog starosti u predikciji ishoda lečenja nakon resekcije jetre zbog metastaya kolorektalnog karcinoma - Djordjic, Anastasia; Bogdanovic, Aleksandar; Zdujic, Predrag; Djindjic, Uros; Basaric, Dragan; Dugalic, Vladimir (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Prognostički značaj Čarlsonovog indeksa komorbiditeta (ČIK) prilagođenog starosti za bolesnike sa metastazama kolorektalnog karcinoma koji su podvrgnuti resekciji jetre je još uvek nerazjašnjen. Cilj ove studije je da analizira uticaj ovog indeksa u predviđanju kratkoročnog i dugoročnog ishoda nakon resekcije jetre kod bolesnika sa metastazama kolorektalnog karcinoma u jetri. Materijal i metode: U studiju je uključen 101 bolesnik kojije podvrgnut resekciji jetre zbog metastaza kolorektalnog karcinoma, na Klinici za digestivnu hirurgiju u periodu od oktobra 2019. do oktobra 2022. Podaci su analizirani retrospektivno. ČIK prilagođen starosti je određen prema bodovnoj skali. Bolesnici su prema broju bodova podeljeni u dve grupe: grupa 1, ČIK <7, i grupa 2, ČIK ≥7. Rezultati: Ne postoji statistički značajna razlika u vremenu provedenom u jedinici intenzivnog lečenja (p=0.9670), jedinici poluintenzivnog lečenja (p=0.627) i vremenu provedenom u bolnici (p=0.243) nakon operacije. Ukupni morbiditet je veći u grupi 1 (60%) u odnosu na grupu 2 (39.3), p=0.042, dok su teške komplikacije (stepen ≥3) bile slične učestalosti kod upoređenih grupa p=0.127. Bilijarna fistula je češća u grupi 1 u poredjenju sa grupom 2 (12.5% vs 1.6%), p=0.035. Mortalitet u bolnici, tridesetodnevni i devedesetodnevni mortaliteti su slični (p=1; p=0.517 and p=0.517). Tokom perioda praćenja, recidiv bolesti je utvrđen kod 48,5% bolesnika. Nema značajne razlike u periodu bez recidiva bolesti, p=0.430. Ukupno preživljavanje je slično između grupa, p=0.141. Zaključak: ČIK prilagođen starosti se može koristiti kao prediktor postoperativnog morbiditeta nakon resekcije jetre zbog metastaza kolorektalnog karcinoma. Postoperativni mortalitet i period bez recidiva bolesti su slični bez obzira na starost i komorbiditete.