Recidivantne ciste jetre. Prikaz slučaja sa pregledom literature. - Mitrović, Nebojša; Trifunovic, Nemanja S.; Jašarović, Damir; Stevanović, Dejan; Aleksandrić, Goran (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Ciste jetre definišu se kao šupljine unutar tkiva jetre, oivičene slojem epitela i ispunjene tečnim ili polutečnim sadržajem. Uglavnom su asimptomatske i dijagnostikuju se najčešće uzgredno ultrasonografskom, CT i MR dijagnostikom. Simptomi se javljaju kao posledica komplikacija poput krvarenja, rupture, infekcije ili kompresije bilijarnog stabla. Prikaz slučaja: Prikazali smo pacijentkinju starosne dobi 74 godine sa recidivantnim cistama jetre. Tegobe u vidu bola u gornjem desnom kvadrantu trbuha i dispeptične tegobe imala je nekoliko nedelja pre prvog pregleda. Ultrazvuk i CT abdomena verifikovali su veliku prostu cistu desnog režnja jetre veličine oko 14cm. Podvrgnuta je laparoskopskoj operaciji kada je učinjena parcijalna resekcija ciste jetre. Na redovnoj kontroli 7 meseci nakon operacije ultrazvukom abdomena, a potom i MR abdomena i MRCP verifikovana je recidivantna prosta cista desnog režnja jetre veličine oko 13cm bez komunikacije sa bilijarnim stablom. Odlučuje se za konvencionalnu operaciju kada je učinjena pericistektomija sa omentoplastikom. Patohistološki verifikovana benigna bilijarna cista jetre. Urednog postoperativnog toka. Na redovnim kontrolama bez recidiva, 12 meseci nakon operacije. Zaključak: Modaliteti lečenja prostih cisti jetre su brojni, a svaki je praćen određenim nedostacima. Poslednjih godina konvencionalne otvorene hirurške procedure zamenjene su minimalno invazivnim hirurškim procedurama. Laparoskopska operacija je metod izboga kod pažljivo odabranih pacijenata, jer je efikasna metoda, a prouzrokuje minimalnu hiruršku traumu. Otvorena konvencionalna hirurgija rezervisana je za pacijenate sa džinovskim cistama, recidivantnim cistama, cistama lokalizovanim duboko intraparenhimski i cistama u desnom režnju subfrenično.