Tecna biopsija kao izvor potencijalnih biomarkera za imunoterapiju kod nesitnocelijskog karcinoma pluca - Kontić, Milica; Markovic, Filip (Medicinska istraživanja, 2024)
Karcinom pluća (LC) je vodeći uzrok smrtnosti od malignih bolesti širom sveta. Iako je imunoterapija dovela do revolucije u lečenju i poboljšanju kliničkih ishoda pacijenata obolelih od nesitnoćelijskog karcinoma pluća (NSCLC) i neki pacijenti imaju dobar odgovor na nju, drugi su rezistentni ili imaju neželjena dejstva opasna po život. Još uvek ne postoje dobri biomarkeri za predikciju odgovora na ICI. Zato personalizacija ICI terapije na osnovu jedinstvenog genomskog profila pacijenta predstavlja atraktivnu strategiju za poboljšanje ishoda lečenja bolesnika sa NSCLC. Postoje kontinuirani napori da se pronađu prediktivni biomarkeri za selekciju pacijenata koji će reagovati na ICI, sa ciljem da se izbegne gubitak dragocenog vremena, troškova i toksičnosti na isprobavanje terapija od kojih neće biti koristi. Neinvazivna tečna biopsija ima potencijal da pomogne u otkrivanju pacijenata koji mogu da reaguju na ICI. Utvrdjivanje cirkulišuće DNK tumora, cirkulišućih tumorskih ćelija I drugih biomarkera iz tečnih biopsija mogli bi da budu novi biomarkeri koji će uticati na izbor ICI u lečenju NSCLC. Pored toga, ovi biomarkeri mogu da posluže za praćenje odgovora na tretman i otkrivanje mehanizama rezistencije.