METHODOLOGICAL DIVERSITY IN MICRO-CT EVALUATION OF BONE MICRO-ARCHITECTURE: IMPORTANCE FOR INTERSTUDY COMPARABILITY: COULD THE METHODOLOGICAL DIVERSITY OF MICRO-CT BONE EVALUATION BE AN ISSUE IN INTERSTUDY COMPARISON? - Andjelic, Uros; Djuric, Marija; Jadzic, Jelena (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Mikro-kompjuterizovana tomografija (mikro-CT) je često korišćen 3D metod za nedestruktivnu analizu mikro-arhitekture koštanog tkiva. Iako su u savremenoj literaturi dostupne brojne mikro-CT studije, poređenje nalaza ovih studija je otežano izostankom standardizacije metodologije, posebno tokom analize humanog materijala. Cilj: Ova studija je imala za cilj da utvrdi konzistentnost mikro-arhitekturnih parametara dobijenih mikro-CT analizom, između dva istraživača (međuposmatračka pouzdanost), jednog istraživača u dva pokušaja (unutarposmatračka pouzdanost), kao i između manuelnog i poluautomatskog metoda određivanja regiona od interesa (ROI). Materijal i metode: Uzorci superolateralnog dela vrata humanih butnih kostiju (n=8) skenirani su Bruker 1172 mikro-CT sistemom koristeći veličinu voksela od 10 µm. Određivanje ROI-a kortikalne i trabekularne kosti je vršeno manuelno (dva istraživača, u dva vremena sa razmakom od 45 dana). Takođe, određivanje ROI-a trabekularne kosti vršeno je i poluautomatski pomoću ROI-a okruglog oblika (prečnik 6,5 mm). Rezultati: Intraklasni koeficijent korelacije (engl. intraclass correlation coefficient - ICC) pokazao je visok stepen konzistentnosti mikro-CT metodologije u merenju mikro-arhitekturnih parametara superolateralnog dela vrata femura (opseg ICC vrednosti: 0,721-0,998; p<0,05). Međutim, detaljnija analiza je pokazala značajne razlike među istraživačima, kao i između načina obeležavanja jednog istraživača, koje se pretežno ogledaju u parametrima kortikalne poroznosti (Studentov t-test za zavisne uzorke, p<0,05). S druge strane, izbor ROI-a nije značajno uticao na parametre trabekularne mikro-arhitekture kako među istraživačima, tako i između manuelnog i poluautomatskog metoda obeležavanja (Studentov t-test za zavisne uzorke, p>0,05). Zaključak: Rezultati ove studije ukazuju da postoji potreba za standardizacijom metodologije mikro-CT analize koštanog tkiva humanog porekla kako bi se olakšalo poređenje i omogućila adekvatna interpretacija rezultata različitih studija.