HIRURŠKO LEČENJE SOLIDNE VARIJANTE PAPILARNOG KARCINOMA ŠTITASTE ŽLEZDE: PETNAESTOGODIŠNJE ISKUSTVO TERCIJARNOG CENTRA : Treatment of solid variant of papillary thyroid carcinoma - Tausanovic, Katarina Milovan; Zivaljevic, Vladan; Stojanovic, Marina; Jovanovic, Milan; Stepanovic, Boban; Ilic, Jovan; Ivanis, Sara (Medicinska istraživanja, 2024)
Cilj: Papilarni karcinom štitaste žlezde je dobrodiferenovani karcinom sa brojnim histološkim tipovima. Iako je većina histoloških tipova papilarnog karcinoma veoma indolentna, opisuju se i agresivnije histološke varijante u koje spadaju vatrijanta sa visokim ćelijama, varijanta sa kolumnarnim ćelijama, difuzno sklerozantna varijanta i solidna varijanta. Solidna forma papilarnog karcinoma predstavlja jednu od najređih histoloških varijanti sa icidencijom od oko 2.6% prema retrospektivnim studijama. Metode: U ovoj retropsektivnoj studiji analizirani su podaci svih operisanih pacijenta u periodu između januara 2008. i januara 2018. godine. Sve relevante informacije dobijene su iz prospektivno vođene baze podataka koja je implementirana u svakodnevi rad naše klinike. Rezultati: Tokom posmatranog vremenskog perioda, zbog malignih tumora štitaste žlezde porekla folikularnih ćelija operisano je 1867 pacijenata. Od toga, 38 pacijenta je imalo solidnu varijantu papilarnog karcinoma štitaste žlezde. Incidencija solidne varijante papilarnog karcinoma stoga iznosi 2.04% u našoj studiji. Period praćenja se kretao od 36 do 168 meseci, a petogodišnje preživljavanje 97.4%. Zaključak: Obzirom na mali broj radova koji se bavi prognozom solidne varijante papilarnog karcinoma, verujemo da plan lečenja treba da bude zasnovan na iskustvu kliničara i veličini tumora. Poslednja klasifikacija tiroidnih neoplazmi Svetske zdravstvene organizacije iz 2022. godine može doprineti razumevanju zašto je solidna varijanta papilarnog karcinoma manje agresivna nego što je ranije smatrano.