STRUCTURAL BASIS OF INCREASED BONE FRAGILITY IN ELDERLY INDIVIDUALS : MULTI-SCALE PERSPECTIVE: AGING RELATED BONE FRAGILITY DETERMINANTS - Jadzic, Jelena; Djuric, Marija (Medicinska istraživanja, 2024)
Mnogobrojne epidemiološke studije su pokazale da je povećana fragilnost kosti i veći rizik od preloma prisutan kod starijih osoba sa različitim hroničnim oboljenjima, što redukuje kvalitet života i predstavlja značajan socio-ekonomski teret zdravstvenom sistemu. Ipak, mofrološke i strukturne determinante koje leže u osnovi povećane koštane fragilnosti ovih individua nisu u potpunosti razjašnjene. U ovom radu dat je pregled rezultata savremenih studija koje su se bavile determinantama povećane koštane fragilnosti analizirajuči različite hijerarhijske nivoe organizacije koštanog tkiva (makro-, mikro- i nano-nivo) kod starijih osoba sa hroničnim oboljenjima. Takođe, pokazana je varijabilna učestalost preloma na različitim skeletnim mestima starijih osoba sa hroničnim oboljenjima, što ukazuje da gubitak kvaliteta kosti nije uniforman proces. Potpuno razumevanje prostornog obrasca narušenosti kvaliteta koštanog tkiva može pomoći u ciljanoj evaluaciji rizika od preloma kod svakog pojedinačnog pacijenta. Uspostavljanje veze između rezultata kliničke porocene koštanog statusa i analize brojnih strukturnih i mehaničkih svojstava kosti može da predstvalja osnovu za razvoj pravovremenih metoda prevencije i lečenja povećane koštane fragilnosti kod starijih osoba sa hroničnim oboljenjima.