POSTTRAUMATSKI STRESNI POREMEĆAJ – SISTEMATIČAN PREGLED NOVINA U DIJAGNOSTIČKIM I TERAPIJSKIM PRISTUPIMA - Pejuskovic, Bojana (Medicinska istraživanja, 2024)
Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) je kompleksno stanje, uobičajen i onesposobljavajući psihijatrijski poremećaj koji uzrokuje neprocenjivu patnju milionima ljudi. Povezuje se sa visokom stopom funkcionalnih oštećenja, somatskim tegobama, rizikom od suicida i komorbdnih psihijatrijskih poremećaja, kao i sa dodatnim troškovima vezanim za zdravstveni sistem. Postavljanje dijagnoze PTSP-a zahteva dokaz o izloženosti traumi, a karakteriše se simptomima ponovnog doživljavanja traume, izbegavanja i promenama u pobuđenosti i reaktivnosti. Američki sistem klasifikacije dodao je još jedan klaster simptoma koji se odnose na promene u kogniciji i raspoloženju u vezi sa traumom, dok je evropski sistem klasifikacije dodao složeni PTSP kao novu dijagnozu. Nema dokaza koji podržavaju bilo koju intervenciju kao univerzalnu strategiju prevencije. KBT-TF (usmeren na traumu), KBT i EMDR su pokazali pozitivan efekat. Psihoterapija je prva terapija izbora u lečenju izbora PTSP-a. Preporučuju se intervencije sa fokusom na traumu: KBT-TF, PE i EMDR, kao i terapija upravljanja stresom. Farmakoterapijski pristupi treba da počnu sa jednom od opcija prve linije koja uključuje SSRI kao što su fluoksetin, paroksetin ili sertralin, ili SNRI venlafaksin. Istraživanja koja procenjuju kombinovane psihološke i farmakološke tretmane PTSP-a su ograničena i zahtevaju dalje proučavanje, ali određeni oblici PTSP-a zahtevaju integrativni i multidisciplinarni pristup. Prevencija, rano otkivanje i jasne smernice za lečenje mogu bii najbolji izbor za svaku traumatizovanu osobu, kao i za zdravstveni sistem. Ključne reči: posttraumatski stresni poremećaj, traumatska iskustva, dijagnoza, farmakoterapija, psihoterapija