NEUROLOGICAL COMPLICATIONS OF INFLUENZA A INFECTION: CASE SERIES OF FIVE PATIENTS IN A TERTIARY PEDIATRIC HOSPITAL - Rsovac, Snezana; Selakovic, Vesna; Kalanj, Jasna; Milosevic, Katarina (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod: Neurološke komplikacije infekcije Influenzom A u pedijatrijskoj populaciji javljaju se sa različitom učestalošću i ozbiljnošću kliničke slike. Centralni nervni sistem može biti zahvaćen na različite načine, najčešće u vidu encefalitisa i encefalopatije. Najozbiljnija komplikacija je akutna nekrotizirajuća encefalopatija (ANE). Cilj ove studije slučajeva je prikaz raznolikosti teških oblika neuroinfluence kod pedijatrijskih pacijenata. Metode: Studija obuhvata petoro dece koja su zbog neuroloških komplikacija infekcije Influenzom tip A hospitalizovana u odeljenju pedijatrijske intenzivne nege tokom zime 2022-2023. godine. Identifikacija uzročnika je sprovedena reakcijom lančanog umnožavanja pomoću reverzne transkriptaze (RT-PCR) ili detekcijom virusnih antigena u uzorcima nazofaringealnog brisa. Rezultati: Četiri od pet bolesnika bili su muškog pola. Prosečna starost na prijemu bila je 6 godina i 6 meseci (min. 7 meseci - maks. 11 godina). Svi bolesnici su na prijemu imali akutni poremećaj svesti, a četvoro je imalo konvulzije. Neurološke komplikacije Influenze tip A manifestovale su se kao: akutni encefalitis, sindrom posteriorne reverzibilne encefalopatije, akutni diseminovani encefalomijelitis, encefalopatija i ANE. Neurološki znaci su se pojavili u proseku četiri dana nakon prvih simptoma bolesti. Bolest se u svim slučajevima završila ozdravljenjem. Mlađa deca su imala veće oštećenje mozga i duži period oprovaka od starije dece. Nijedno dete nije bilo vakcinisano vakcinom protiv gripa. Zaključci: Kod dece sa akutnim neurološkim pogoršanjem tokom sezone gripa treba razmotriti potencijalno postojanje neuroloških komplikacija infekcije gripom, čak i u slučajevima blagih ili nepostojećih respiratornih tegoba. Magnetna rezonanca je najvažnija dijagnostička procedura za blagovremeno postavljanje dijagnoze.