IS FECAL CALPROTECTIN A DEPENDABLE INDICATOR OF ACTIVITY IN INFLAMMATORY BOWEL DISEASES? Fecal calprotectin in Crohn’s disease and ulcerative colitis - Dragasevic, Sanja; Stojkovic Lalosevic, Milica; Nikolic, Andreja; Panic, Nikola; Milivojevic, Vladimir (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod/Cilj: Fekalni kalprotektin (FCP) je S100 protein koji se koristi kao biomarker u algoritmima dijagnostike i praćenja inflamatornih bolesti creva (IBC). FCP ima ulogu u diferencijaciji inflamatornih od funkcionalnih bolesti creva, predikciji relapsa IBC i praćenju odgovora na IBC terapiju. Terapijska strategija „treat-to taget“ za IBC podrazumeva i normalizaciju laboratorijskih biomarkera uključujući FCP u cilju postizanja mukoznog zaceljenja kao rezultata efikasnog lečenja Kronove bolesti (KB) i ulceroznog kolitisa (UK). Cilj rada je ispitivanje korelacije vrednosti FCP sa endoskopskom i histološkom aktivnosti bolesti kod pacijenata sa IBC. Metodologija: U studiju preseka koja je sprovedena na Klinici za gastroenterohepatologiju, Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije uključeno je 223 IBC pacijenta (110 KB, 113 UK). Nivo vrednosti FCP detektovane su iz uzorka prve jutarnje stolice. Endoskopska aktivnost određena je primenom endoskopskog Mayo skora za UK i Pojednostavljenog Endoskopskog skora za KB (SES-CD) . Rutgeerts skor je korišćen kod prethodno operisanih KB pacijenata. Histološka aktivnost opisana je primenom Geboes grading sistema. Primena histološkog skoring sistema u KB je limitirana diskontinuiranom lokalizacijom u crevu. Rezultati: Nije uočena statistički značajna korelacija između FCP i histološke aktivnosti KB. Značajna korelacija detektovana je između FCP i endoskopske aktivnosti KB, dok je ista izostala sa Rutgeerts skorom. FCP je značajno korelisao sa histološkom i endoskopskom aktivnosti kod UK. Zaključak: FCP je praktični, neinvazivan marker u proceni endoskopske i histološke aktivnosti kod pacijenata sa UK, dok postoji limitiranost primene kod KB.