DIFFERENCES IN CLINICAL AND LABORATORY CHARACTERISTICS IN PATIENTS INFECTED WITH COVID-19 DURING DIFFERENT WAVES OF THE PANDEMIC - Barać, Aleksandra; Despotović, Aleksa; Vujović, Ankica; Cucanić, Teodora; Cucanić, Ksenija; Mitić, Ana; Stjepanović, Mihailo; Marić, Nikola; Filipović, Ana; Vlašković, Jelena; Knežević, Nataša; Stojanović, Maja; et al. (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod/Cilj rada: Od početka pandemije novim korona virusom (SARS-CoV-2), registrovana su četiri epidemijska talasa tokom kojih je obolelo više od 753 miliona ljudi. Karakteristike kliničke slike koju daje SARS-CoV-2 varirale su tokom ova četiri talasa. Mutacije virusa su doprinele većem izazovu kada su u pitanju tok bolesti, lečenje i prevencija. Cilj studije je da se utvrde razlike u kliničkoj slici, laboratorijskim parametrima, kao i ishodu lečenja pacijenata obolelih od COVID-19 tokom četiri različita talasa pandemije izazvanih različitim genotipskim i fenotipskim varijantama virusa SARS-CoV-2. Materijal i metode: Sprovedena je retrospektivna studija tokom koje su prikupljeni i analizirani podaci hospitalizovanih pacijenata u Klinici za Infektivne i tropske bolesti UKCS u periodu od 1. marta 2020. do 1. decembra 2021. godine koji su lečeni zbog SARS-CoV-2 infekcije. Statističkim analizama su poređene socioepidemiološke, kliničke, radiografske i laboratorijske karakteristike pacijenata kroz različite talase COVID-19 pandemije. Rezultati: U studiju su uključena 523 pacijenta. Povišena telesna temperatura je bila prvi i najčešći simptom SARS-CoV-2 infekcije tokom sva četiri talasa pandemije, dok su kašalj i malaksalost bili najzastupljeni simptomi u četvrtom talasu. Drugi najčešći simptom posle povišene telesne temperature u trećem talasu je bio kašalj (p<0,05), a malaksalost u drugom talasu. Dijareja i mučnina su bili statistički značajno češći u četvrtom talasu u poređenju sa prethodnim talasima (p=0,04 i p=0,02). Zaključak: U drugom i četvrtom talasu su pokazane najviše vrednosti biomarkera zapaljenja. U četvrtom talasu je zabeležen najveći broj hospitalizovanih pacijenata. Izbor terapije se menjao tokom talasa, te je u četvrtom talasu primećeno značajno češće korišćenje kortikosteroida u bolničkim uslovima.