The treatment of diffuse large B-cell non-Hodgkin’s lymphoma in pregnancy: a case report and a review of literature - Stepanovic, Boban; Tausanovic, Katarina; Zivaljevic, Vladan; Kesic, Vesna (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod: Hočkinov limfom je najčešće dijagnostikovan tip limfoma u trudnoći, dok je pojava non-Hočkin limfoma u trudnoći retka, budući da se oni najčešće javljaju nakon reproduktivnog perioda. Prikaz slučaja: Prezentujemo slučaj trideset šestogodišnje pacijentkinje koja je primljena u Kliniku za endokrinu hirurgiju u trinaestoj nedelji trudnoće zbog sumnje na postojanje limfoma štitaste žlezde. Pacijentkinja se javila sa simptomima respiratornog distresa, otežanog gutanja i otoka vrata. Nakon otvorene biopsije postavljena je histološka dijagnoza primarnog difuznog B-krupnoćelijskog non-Hočkin limfoma. Zaključak multidisciplinarnog stručnog tima je bio da se što pre započne sa R-CHOP terapijom, u šest do osam ciklusa. Od početka lečenja je prošlo pet godina, bolest je i dalje u remisiji a dete se normalno razvija. Zaključak: Limfomi u trudnoći predstavljaju izazov, kako za medicinski tim tako i za pacijenta. Uz ranu dijagnozu i odgovarajuću terapiju, uprkos svim rizicima, moguće je postići remisiju bolesti, bez ugrožavanja ploda.