KOMPLEKSNI KARIOTIP U HRONIČNOJ LIMFOCITNOJ LEUKEMIJI - PREGLEDNI ČLANAK - Antić, Darko; Kozarac, Sofija; Tomic Vujovic, Kristina; Otasevic, Vladimir; Pesic, Andrej; Vukovic, Vojin; Mihaljevic, Biljana (Medicinska istraživanja, 2023)
Hronična limfocitna leukemija (HLL) je genetski heterogeno oboljenje u kojem se metodama konvencionalne ili molekularne citogenetike registruju hromozomske aberacije u više od 80% pacijenata. Kompleksni kariotip (CK) se definiše kao prisustvo ≥ 3 strukturne ili numeričke aberacije u istom klonu maligne HLL ćelije, i smatra se mogućim prognostičkim parametrom u HLL. Detekcija CK kod pacijenata sa HLL potencijalno može uticati na prognozu i odabir terapijskog modaliteta, uzimajući u obzir povezanost CK sa lošijom prognozom i progresijom HLL, kao i sa povećanim rizikom od razvoja Rihterove transformacije. U ovom preglednom članku biće razmotrena kompleksnost analize kariotipa u HLL i njegov prognostički i klinički značaj.