Hibridne dijagnostičke procedure u evaluaciji melanoma: PET/CT kod uznapredovalog melanoma - Grozdic Milojevic, Isidora (Medicinska istraživanja, 2023)
Cilj ovog rada je bio da utvrdi korisnost 18F-FDG PET/CT u evaluaciji pacijenata sa uznapredovalim melanomom. Metodologija: U ovu studiju je uključeno 264 uzastopna pacijenta sa uznapredovalim melanomom, koja su upućena na 18F-FDG PET/CT. Kriterijumi za uključivanje su bili: patohistološki verifikovani melanom III/IV stadijuma; odsustvo drugih maligniteta/infekcija; glikemija ≤ 11 mmol/l. Konačnu populaciju činilo je 220 pacijenata. Nakon prvog 18F-FDG PET/CT, obavljen je kontrolni pregled nakon 11.81±7.99 meseci, u cilju procene efikasnost terapije. Rezultati: Patološki 18F-FDG PET/CT je bio prisutan kod 154 pacijenta. Senzitivnost procedure je procenjena na 99% a specifičnost 47%. Nije bilo statistički značajne razlike između 18F-FDG PET/CT nalaza, pola i MDCT pregleda (p>0,05). 18F-FDG PET/CT je pogoršao stejdžing kod 45% pacijenata, posebno onih sa raširenom bolešću. SUV max i ingvinalna lokalizacija bolesti (kod pacijenata sa primarnim tumorom lokalizovanim na donjim ekstremitetima) su uticali na preživljavanjem bez progresije bolesti (PFS), (p < 0,05). SUV max (HR 1,03, p<0,05) i lokalno uznapredovala bolest (HR 12,02, p<0,04) bili su nezavisni prediktori PFS. Kontrolni 18F-FDG PET/CT otkrio je aktivnu bolest kod 18/26 pacijenata. Tip terapije (imunoterapija ili ciljna terapija) nije značajno korelirao sa 18F-FDG PET/CT rezultatom praćenja (p=0,760, ρ=-0,354). Zaključak: 18F-FDG PET/CT ima dobru senzitivnost u evaluaciji uznapredovalog melanoma. Mali dijametar lezija i prisustvo bolesti u moždanom parenhimu smanjuju specifičnost pregleda. SUV max i lokalno uznapredovala bolest su prediktori PFS. Kontrolni 18F-FDG PET/CT treba raditi na 6 meseci jedino ako postoji sumnja na prisustvo aktivne bolesti.