Hipokampusna skleroza - Ristic, Aleksandar; Raicevic, Savo; Bascarevic, Vladimir; Vojvodic, Nikola; Sokic, Dragoslav (Medicinska istraživanja, 2023)
Hipokampusna skleroza je jedna od najčešćih uzroka fokalne epilepsije. U isto vreme hipokampusna skleroza je i najčešći hirurški supstrat kod fokalnih farmakorezistentih epilepsija. Hipokampus poseduje specifičnu anatomsku strukturu koja se sastoji od ukupno četiri sektora. U fiziološkom konteksu hipokampus je veoma važan u nizu neuropsiholoških procesa, pa je hipokampusna skleroza (entitet koji je prepoznat i povezan sa epilepsijom još u XIX veku) veoma zanimljiva u istraživačkom smislu. Patohistološki obrazac hipokampusne skleroze danas je vrlo precizno predstavljen, što pomaže u uniformnom prepoznavanju. Uzroci hipokampusne skleroze nisu poznati ali su do sada prepoznate brojni faktori koji su udruženi sa nastankom ovog patološkog procesa. Nema nikakve sumnje da je ekscitotoksičnost ujedno sa izmenama u redoks sistemu najvažniji patofiziološki mehanizam. Hipokampusna skleroza je klinički veoma prepoznatljiva. Oboleli od epilepsije u čijoj je osnovi hipokampusna skleroza ima veoma tipične epileptične napade koji se sastoje od epigastrične aure iza koje sledi fokalni epileptični napad kojeg karakterišu pomućenje svesti i oroalimentarni automatizmi. Danas je zahvaljujući modernom neuroimidžingu (prvenstveno gantenoj rezonanci) detekcija ovog patološkog obrasca veoma precizna i nedvosmislena.