Pemphigus vegentans Hallopeau tip sa promenama na noktima i bez zahvaćenosti oralne mukoze - Tomanović, Marija; Lalošević, Jovan; Škiljević, Dušan; Živanović, Dubravka (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod: Pemphigus vegetans (PVeg) je najređa forma autoimunskog pemfigusa. Lezije su najčešće lokalizovane na mukozama i u pregibima, mada se mogu javiti i na drugim delovima. Zahvatanje oralne mukoze je često. Postoje dva tipa, Neumann i Hallopeau tip, koji je znatno ređi. Prikaz slučaja: prikazujemo pacijentkinju sa Hallpeau tipom PVeg, bez promena u usnoj duplji i sa atipičnim promenama na nokatnim pločama. Tokom deset godina koliko je pacijentkinja praćena, imala je nekoliko recidiva, ali nikada nije razvila promene u usnoj duplji. Zaključak: ovaj slučaj je jako interesantan kako zbog atipične kliničke prezentacije ovog i tako retkog kliničkog entiteta, tako i zbog višestrukih trudnoća kao potencijalnog etiološkog faktora.