THE PLEOMORPHIC ADENOMA PRESENTING AS A PERITONSILLAR SWELLING: A RARE PRESENTATION - Jovanović, Anđelina (Medicinska istraživanja, 2023)
Pleomorfni adenom, koji se smatra najčešćom benignom neoplazmom malih pljuvačnih žlezda, javlja se uglavnom u predelu tvrdog nepca sa blagom predilekcijom kod žena i vrhuncem incidencije između treće i šeste decenije života. Prikazujemo slučaj pedesetjednogodišnje pacijentkinje sa tumefaktom leve peritonzilarne regije za koji pacijentkinja zna unazad nekoliko godina. Klinički i radiološki pregled (kompjuterizovana tomografija) ukazali su na jasno ograničenu, inkapsuliranu tumorsku promenu leve peritonzilarne regije, promera 2.5 x 2.5 cm. Promena je u celini hirurški odstranjena transoralnim putem i patohistološki verifikovana kao pleomorfni adenom male pljuvačne žlezde. Kompjuterizovana tomografija i ispravna patohistološka dijagnoza su od suštinskog značaja za odluku o hirurškom lečenju u cilju potpunog uklanjanja lezije. Iako se radi o benignom tumoru, rano otkrivanje je neophodno zbog adekvatnog hirurškog tretmana. Kompletna ekscizija tumora neophodna je zbog sprečavanja ponovnog rasta i eventualne maligne transformacije.