PROCENA SPLANHNIČNOG ARTERIJSKOG PROTOKA DOPPLER ULTRASONOGRAFIJOM KOD PACIJENATA SA CIROZOM JETRE: KORELACIJA SA NIVOOM AZOT OKSIDA - Glišić, Tijana; Popovic, Dusan; Stojkovic Lalošević, Milica; Martinov, Jelena; Stojanović, Marija; Jurišić, Vladimir (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod/cilj: Azot oksid (NO) je ključni medijator koji, paradoksalno, reguliše intrahepatičku i sistemsku/splanhničnu cirkulaciju. Glavni cilj ove studije bilo je merenje nivoa azot oksida, poređenje vrednosti serumskih vrednosti NO sa podacima o brzinama protoka krvi u visceralnim krvnim sudovima jetre, slezine, bubrega i creva kod pacijenata sa cirozom jetre. Materijal i metode: U ovoj prospektivnoj studiji bilo je uključeno 80 pacijenata sa cirozom jetre. Doppler ultrasonografija je korišćena radi procene brzine protoka i rezistivnih indeksa (RI) u hepatičkoj (HA), desnoj (DRA) i levoj renalnoj (LRA), slezinskoj (SA) arteriji i gornjoj mezenteričnoj arteriji (SMA). Koncentracija NO je određivana primenom DetectX® Nitric Oxide kolorimetrijskog detekcionog kita. Rezultati: Utvrđena je statistički značajna razlika u srednjoj vrednosti NO u grupi bolesnika bez ascitesa u odnosu na grupu sa ascitesom, kao i u grupi pacijenata sa A stadijumom u odnosu na C stadijum ciroze jetre (p <0,05). Postoji statistički značajna negativna korelacija između vrednosti NO i dijametra i maksimalne i minimalne brzine u LRA. Prisutna je statistički značajna pozitivna korelacija između vrednosti NO i minimalne brzine u SMA. Zaključak: Pacijenti sa cirozom jetre imaju signifikantno više RI u LRA, DRA, SA i HA. Kod pacijenata sa cirozom komplikovanom ascitesom i onima sa završnom fazom bolesti jetre, nivo NO je signifikantno viši. Koncentracija NO ima uticaja na dijametar i brzinu protoka u LRA, kao i na minimalnu brzinu protoka u SMA.