Evaluacija kliničke primene PAMD skora u proceni pozitivnog ishoda TRUS-biopsije prostate kod pacijenata sa PSA 4-10 ng/ml lečenih u Srbiji. - Zubelić, Aleksa; Radovanović, Milan (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod: Transrektalna ultrazvučno vođena biopsija prostate (TRUS-biopsija) predstavlja , zlatni standard“ u dijagnostici karcinoma prostate (KP). Postoje podeljena mišljenja o potrebi za biopsijom kod pacijenata sa vrednostima prostata specifičnog antigena (PSA) između 4-10 ng/ml. Pozitivan ishod biopsije (KP) kod ovih pacijenata kreće se u rasponu između 20-39%. Niska senzitivnost i specifičnost PSA u predikciji pozitivnog ishoda biopsije, rezultuje velikim brojem nepotrebnih biopsija i tretmana. U cilju što bolje selekcije kandidata za biopsiju, poslednjih godina predloženo je nekoliko modela stratifikacije rizika za KP, među njima je i PAMD skor. Cilj rada: Cilj ovog rada je bio da se da se ispita vrednost PAMD skora u proceni pozitivnog ishoda biopsije u našoj populaciji pacijenata, kao i da se ispitaju pojedinačni faktori rizika za pozitivan ishod biopsije kod pacijenata sa vrednostima PSA između 4 i 10 ng/ml. Materijal i metode: U studiji je učestvovalo 50 pacijenata, lečenih na Klinici za urologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kod kojih je izmerena vrednost PSA u opsegu od 4-10 ng/ml. Svim pacijentima određene su vrednosti PSA, indeksa PSA (%fPSA), urađen je DRE, kao i snimanje nuklearnom magnetnom rezonancom (MRI) u cilju evaluacije volumena prostate (PV) i PI-RADS skora. Kod svih pacijenata urađena je TRUS-vođena sistemska biopsija prostate. U skladu sa podacima iz literature svim pacijentima određen je PAMD skor. Rezultati: PAMD skor > 3 pokazao je visoku specifičnost u predikciji KP, kao i povezanost sa višom učestalošću KP visokog gradusa. Pozitivan nalaz na DRE, %fPSA < 16, starost veća od 69 godina i PI-RADS> 3 pokazali su statistički značajnu povezanost sa postojanjem KP. Visoka individalna prediktivna vrednost u proceni postojanja KP potvrđena je za DRE, %fPSA, PV i PI-RADS skor. Zaključak:. PAMD skoring sistem može biti od značaja u boljoj selekciji kandidata za TRUS-biopsiju, u populaciji pacijenta sa vrednostima PSA 4-10 ng/ml.