Uticaj KOVID-19 pandemije i socijalne izolacije na mentalno zdravlje medicinskog i nemedicinskog osoblja – iskustvo iz jedne ginekološko-akušerske klinike - Aničić, Radomir; Rakić, Aleksandar; Sretenović, Dragutin; Kocić, Jovana; Štulić, Jelena; Ristić, Aleksandar; Dimitrijević, Dejan; Nejković, Lazar (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod: Profesionalna izloženost zdravstvenih radnika ih čini posebno osetljivim i pod visokim rizikom za oboljevanje od KOVID-19 infekcije i nastanak velikih psiholoških poremećaja. Strah od nepoznatog, strah za bližnje, brza potrošnja i manjak lične zaštitne opreme, u kombinaciji sa medijski podstaknutom panikom, stvaraju značajno psihološko opterećenje zdravstvenih radnika. Cilj ove studije je bio da se proceni mentalno zdravlje medicinskog i nemedicinskog osoblja u jednoj Univezitetskoj ginekološko-akušerskoj Klinici tokom KOVID-19 pandemije u Srbiji. Metode: Studija je sprovedena od 1. do 31. maja 2020. putem 160 onlajn upitnika podeljenih među osobljem na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Onlajn anketa se sastojala od dva odeljka: prvi je sadržao pitanja koja se odnose na demografske karakteristike, istoriju bolesti, navike tokom pandemije KOVID-19 i mehanizme suočavanja; drugi su činila pitanja u sklopu skale depresije, anksioznosti i stresa 21 (engl. Depression, Anxiety and Stress Scale 21, DASS-21). Rezultati: Među 118 zaposlenih koji su učestvovali u istraživanju, depresija, anksioznost i stres su bili prisutni kod 35,6%, 40,7% i 27,1% učesnika. Učesnici sa nižim obrazovanjem imali su veći ukupni DASS skor, depresiju, anksioznost i stres u poređenju sa učesnicima sa visokim obrazovanjem. Nemedicinsko osoblje imalo je značajno veće ukupne rezultate DASS-a i anksioznosti od medicinskog osoblja. Učesnici sa nižim obrazovanjem i oženjeni ispitanici su češće imali simptome anksioznosti i depresije.