PISANJE DOKTORSKE DISERTACIJE NA ENGLESKOM JEZIKU: ZNAČAJ, IZAZOVI I ORIGINALNOST DISERTACIJE - Milovanovic, Petar; Stolic, Dragana; Pekmezovic, prof. dr Tatjana (Medicinska istraživanja, 2023)
U skladu sa smernicama ORPHEUS-a, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu (FMUB) promoviše pisanje doktorskih disertacija na engleskom jeziku. FMUB takođe zahteva i ohrabruje studente doktorskih studija da objave svoje rezultate u međunarodnim časopisima pre podnošenja same disertacije radi veće vidljivosti rezultata u naučnoj zajednici. Pored specifičnih tema u odgovarajućoj oblasti medicine, doktorske studije treba da pokriju i teme od opšteg interesa za istraživače, a posebno pitanja autorskih prava i originalnosti naučnog rada. Usvajanjem osnovnih koncepata pojma autorskih prava, studenti doktorskih studija se uče značaju zaštite intelektualne svojine i izbegavaju plagijarizam. Kako pisanje doktorske disertacije na engleskom jeziku često povećava stepen preklapanja teksta između same disertacije i objavljenih radova kandidata (na engleskom) koji potiču iz disertacije, u praksi se nekada može javiti dilema da li takvo preklapanje teksta treba smatrati autoplagijarizmom ili ne. U skladu sa propisima vrhunskih univerziteta u oblasti medicine, FMUB je usvojio zaključak da preklapanje sadržaja između disertacije i publikacija proisteklih iz disertacije kandidata ne predstavlja autoplagijarizam, pod određenim precizno definisanim uslovima. Naime, bez obzira na jezik kojim je pisana doktorska disertacija, ključni aspekti akademskog integriteta treba da budu iskrenost i transparentnost: transparentno povezivanje publikacija proizašlih iz disertacije sa samom disertacijom; pravilno citiranje sadržaja preuzetog iz prethodnog rada kandidata (koji nije u vezi sa disertacijom) ili rada drugih autora; i transparentno uvažavanje doprinosa koautora i članova tima u radu. Ove preporuke će poboljšati transparentnost pisanja doktorskih disertacija, zaštititi kandidate i njihove mentore, poboljšati internacionalizaciju doktorskih programa i dalje promovisati akademsko poštenje u medicinskim istraživanjima i objavljivanju rezultata.