ISTORIJA GESTACIJSKOG DIJABETES MELITUSA - Božić, Dragana; Dugalić, Stefan; Macura, Maja; Milinčić, Miloš; Novaković, Ivana; Gojnić, Miroslava (Medicinska istraživanja, 2023)
Cilj ovog rada je da prikaže hronološki razvoj saznanja o dijabetes melitusu od vremena Hipokrata, preko Langerhansa i Vajtove, zatim kako se došlo do saznanja da je neadekvatna funkcija pankreasa uzrok nastanka dijabetes melitusa, a da je bubreg samo organ koji slabi usled neregulisane funkcije pankreasa. Izučavanjem gestacijskog dijabetes melitusa dolazi do bolje kontrole dijabetesa u trudnoći, boljeg perinatalnog ishoda sa manjim brojem peripartalnih i perinatalnih komplikacija. U drugom delu rada postoji osvrt na celokupnu literaturu dostupnu na Web of Science-u, u smislu broja radova koji su objavljeni tokom godina, u kojim oblastima i u kojim zemljama.