TRUDNOĆA I POROĐAJ KOD PACIJENTKINJE SA EKTOPIČNIM TRANSPLANTIRANIM BUBREGOM I BILLATERALNOM NAGLUVOŠĆU - Macura, Maja; Dugalic, Stefan; Todorovic, Jovana; Božić, Dragana; Gojnic, Miroslava (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod Održavanje trudnoće i izbor načina porođaja kod pacijentkinja sa transplantiranim bubregom su i dalje predmet debate gde je cilj postići balans između lečenja osnovne bolesti majke i postizanja optimalnih uslova za razvoj i dosezanje zrelosti ploda. Studija slučaja Radi se o pacijentkinji uzrasta 36 godina čija je prva trudnoća komplikovana stanjem nakon transplantacije bubrega pre 11 godina. Tokom hospitalizacije redovno su praćene vrednosti svih parametara bubrežne funkcije i koncetracije ciklosporina u krvi, i redovno obavljane konsultacije nefrologa i urologa. Imajući u vidu karličnu prezentaciju ploda, ektopičnu lokalizaciju transplantiranog bubrega i komorbiditete u vidu nagluvosti, gestacionog dijabetesa i gestacione hipertenzije, porođaj je završen carskim rezom uz prisustvo urologa i rođeno je zdravo muško dete. Zaključak Uz aktuelno praćenje literature, timski rad i intezivan nadzor i adekvatnu terapiju kod majke i ploda, moguće je kod komplikovanih transplantiranih pacijenata trudnoću voditi i svesti na nivo ishoda kao kod fiziološke trudnoće.