Povezanost funkcionalnog statusa, nivoa natriuretskih peptida i ehokardiografskih parametara kod bolesnika sa prekapilarnom plućnom hipertenzijom: Imidžing i funkcionalni status u plućnoj hipertenziji - Stankovic, Ivan; Grujičić, Katarina; Cerović, Milivoje; Vranić, Ivona; Gaković, Branka; Panić, Miloš; Cvjetan, Radosava; Zlatković, Marina; Raspopović, Srđan; Nešković, Aleksandar N. (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod/Cilj Iako ehokardiografija ima važnu ulogu u praćenju bolesnika sa prekapilarnom plućnom hipertenzijom (PH), više studija je identifikovalo funkcionalnu klasu Svetske zdravstvene organizacije (FK SZO), šestominutnu distancu hodom (6MDH) i N-terminalni prohormon moždanog natriuretskog peptida (NT-proBNP) kao najjače prognostičke parametre. Cilj istraživanja je ispitivanje povezanosti konvencionalnih i naprednih ehokardiografskih parametara, funkcionalnog statusa i NT-proBNP-a kod bolesnika sa prekapilarnom PH. Materijal i metode Ova retrospektivna studija je obuhvatila 23 bolesnika. Podaci su prikupljeni iz rutinskih ispitivanja procene rizika, uključujući FK SZO, 6MDH i NT-proBNP, kao i standardnu, strejn i trodimenzionalnu ehokardiografiju. Ehokardiografski podaci su upoređeni sa funkcionalnim statusom bolesnika utvrđenog FK SZO, 6MTH i vrednostima NT-proBNP-a. Rezultati Bolesnici u FK SZO III ili IV imali su kraću 6MDH [180 (interkvartilni raspon 85-240 m)] od bolesnika u FK SZO I ili II [409 (interkvartilni raspon 364-494 m), p=0,02], dok razlika u NT-proBNP nije bila statistički značajna [FK I ili II: 1297 (interkvartilni raspon 283-3196) u odnosu na FK III ili IV: 343 (interkvartilni raspon 274-598) pg/ml, p=0,146]. Uočene su inverzne korelacije između 6MDH i longitudinalnog strejna leve i desne komore i direktna korelacija između 6MDH i vremena plućne akceleracije (r=0,73; p=0,001). Merenja NT-proBNP-a su bila u direktnoj korelaciji sa dimenzijama desnog srca i strejnom desne komore, i inverznoj korelaciji sa vremenom plućne akceleracije (r=-0,70; p=0,004). Zaključak Standardni i napredni ehokardiografski pokazatelji strukture, funkcije i hemodinamike desne komore koreliraju sa funkcionalnim statusom i nivoima natriuretskih peptida u heterogenoj kohorti bolesnika sa prekapilarnom PH.