PROFIL PRIMLJENIH PACIJENATA NA ODELJENJE VITREORETINALNE HIRURGIJE I OČNE TRAUME NA UNIVERZITETSKOJ OČNOJ KLINICI - DVOGODIŠNJA RETROSPEKTIVNA STUDIJA: Retrospektivna epidemiološka studija primljenih pacijenata na Odeljenje za vitreoretinalnu i okularnu traumu u tercijarnom centru - Kovačević, Igor; Mirković, Jelena; Tasić, Kristina; Pac, Cristina Patricia; Vasilijević, Jelena (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod/Cilj: Vitreoretinalna oboljenja mogu dovesti do trajnog oštećenja vida. Cilj naše studije bio je da prikažemo učestalost, demografske karakteristike i metode lečenja pacijenata hospitalizovanih i lečenih u tercijarnoj ustanovi na Odeljenju za vitreoretinalnu hirurgiju i traumatologiju oka u periodu od dve godine. Metod: Sprovedena je retrospektivna studija na Klinici za očne bolesti, Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, Beograd, Srbija, u periodu od 30. novembra 2020. godine do 4. decembra 2022. godine. Demografski podaci, podaci o sezonalnosti i metodama lečenja prikupljeni su iz „Heliant“ zdravstvenog softvera i nakon toga interpretirani. Rezultati: U toku studijskog perioda hospitalizovano je ukupno 1295 pacijenata. Katarakta je bila najčešći uzrok hospitalizacije (n=355, 27.4%), zatim povrede oka (n=303, 23.4%) i regmatogena ablacija retine (n=287, 22.2%). Većina pacijenata sa povredom oka (n=125, 41.2%, p˂0.001) bili su između 19 i 44 godina starosti. Veća učestalost kod muškaraca uočena je među povredama oka (n=261, 86.1%, p˂0.001), kao i kod pacijenata hospitalizovanih radi hirurgije regmatogene ablacije retine (n=166, 57.8%, p˂0.001) i hirurgije komplikacija proliferativne dijabetične retinopatije (n=41, 71.9%, p˂0.001). Pacijenti starosti između 45 i 64 godine bili su u najvećem riziku (n=136, 47.4%, p˂0.001), a vitrektomija je izvođena češće u lečenju regmatogene ablacije retine (n=193, 67.2%, p˂0.001). Regmatogena ablacija retine bila je najčešća tokom jeseni (n=103, 35.9%, p˂0.001). Zaključak: Dalje studije koje bi se više fokusirale na pojedina oboljenja uključena u ovu studiju mogle bi biti korisne za bolje razumevanje epidemiologije, preventivnih mera i optimalnog metoda lečenja.