EDUKACIJA MENTORA I KVALITET DOKTORSKIH STUDIJA: TRENUTNO STANJE I BUDUĆI IZAZOVI: Edukacija mentora - Milovanovic, doc. dr Petar; Pekmezovic, prof. dr Tatjana (Medicinska istraživanja, 2022)
Mentorstvo je specifičan odnos, gde iskusniji, stariji istraživač daje smernice, podršku i savete mlađem kolegi/nici kako bi mu/joj pomogao da uspešno savlada sve prepreke na putu ka nezavisnosti. Iako je mentorstvo u osnovi vrlo lepa dužnost, ono je povezano i sa mnogobrojnim izazovima. Mentorstvo podrazumeva brojne odgovornosti, što od mentora zahteva određeni skup veština. Iako se mnoge od ovih veština uče u direktnoj interakciji sa kandidatima, korisno je mentorima ponuditi i formalnu, struktuiranu obuku, naročito na početku njihove mentorske karijere, kako bi se izbegle česte greške na relaciji mentor–kandidat. Samim tim, u uverenju da bi takav pristup smanjio rizik od lošeg mentorstva, raste podrška ideji da mentorstvo ne treba zasnivati samo na ličnom iskustvu i intuiciji već, pre svega, na profesionalnoj obuci. Mnogi univerziteti danas nude formalno obrazovanje mentora. Praksa organizovane edukacije mentora na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu je počela 2019. godine sa ciljem da se budući mentori pripreme za uspostavljanje produktivnih i odgovornih odnosa sa kandidatima. Nakon pauze zbog pandemije COVID-19, 2022. godine je organizovan novi kurs za unapređenje mentorskih veština. Anketa polaznika ova dva organizovana kursa je podržala potrebu za boljim obrazovanjem univerzitetskih nastavnika u pogledu mentorskih veština i vođenja studenata doktorskih studija. Zaista, s obzirom na to da rezultati doktorskih studija u velikoj meri zavise od mentora i uspešnog odnosa mentora i kandidata, podrška mentorstvu kroz formalnu obuku i edukaciju može biti važan korak u poboljšanju ishoda doktorskih studija kako za kandidate tako i za same mentore.